/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F8d7d43250c353e0d247267b86cb6d013.jpg)
Регулярне вживання курки пов’язане з ризиком ранньої смерті від раку ШКТ – дослідження
Команда вчених Національного інституту гастроентерології в Італії виявила зв’язок між регулярним вживанням в їжу птиці та ранньою смертю через рак травної системи. Дослідники проаналізували дані 4869 дорослих за 20-річний період.
Цікаво, що більш ранні дослідження припускали, що вживання в їжу птиці (в основному курки) корисніше червоного м’яса як джерело білка і несе менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань і деяких видів раку шлунково-кишкового тракту (ШКТ).
Дослідження
У ході наукового експерименту учасники заповнили анкети щодо своїх звичок у їжі. Стан їхнього здоров’я оцінювався з використанням медичних записів та регіональних баз даних, що дозволило команді також включити у дослідження випадки смерті.
Одним із факторів, які розглядали вчені, було те, як часто суб’єкти їли м’ясо чи птицю, іншим була швидкість розвитку раку шлунково-кишкового тракту та спричинених ним смертей.
Результати
Дослідники виявили вищу захворюваність на рак шлунково-кишкового тракту, а також ранню смертність, пов’язану з цими випадками раку, серед людей, які їли понад 300 г птиці на тиждень.
Вони виявили, що ризик смерті за такого рівня споживання був на 27%. вище в порівнянні з людьми, які їли лише 100 г птиці на тиждень або менше.
Спосіб приготування
Вчені визнають, що для розуміння результатів потрібні додаткові дослідження.
Наприклад, вони не змогли визначити, чи було збільшення смертності від вживання птиці пов’язане безпосередньо з її вживанням, чи це було пов’язано зі способом її приготування, наприклад, була вона смаженою або панованою, або були додані певні приправи.
Крім того, хоча дослідження і скоригувало деякі фактори здоров’я та способу життя, одним потенційно серйозним обмеженням була фізична активність, яка не вимірювалася.

