/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2Fb5d82ac7f9311d8d69d34482ca6fd604.jpg)
Їжа для бідняків: кухар аристократів розповіла, чого не їдять мільйонери
Шеф-кухар з Австралії Аннабель Бауер розповіла, що їжа у фритюрі та нарізана морква вважаються негідними стравами. А сосиски готують з нуля.
Про це пише Daily Mail.
Австралійський шеф-кухар і фуд-стиліст Аннабель Бауер працювала у лорда Бенджаміна Менкрофта і леді Емми Менкрофт. А також у багатьох інших дуже багатих клієнтів. І її стравами насолоджувалися принци Вільям і Гаррі.
Працюючи за наймом, Аннабель влаштувалася в Глостерширі, Англія, у заміському маєтку герцога Бофорта, за два кроки від заміського маєтку нинішнього монарха короля Чарльза в Глостерширі, Хайгроув.
Там вона пропрацювала майже рік кухарем і нянею в аристократичній родині.
"Мені був лише 21 рік, і для мене було справжнім стресом те, що всі ці справді багаті, аристократичні, а іноді й знамениті люди їли мою їжу. Це був свого роду погляд на верхній і нижній світ аристократичного життя, якого у нас в Австралії насправді немає", — розповіла Аннабель.
За її словами, виявилося, що деякі страви ніколи не подавалися до столу, наприклад, смажені у фритюрі.
"Можна було подати щось на кшталт картопляного пюре, але смажена у фритюрі їжа вважалася чимось плебейським", — каже шеф-кухар.
Смажену їжу з "chipper" (закусочна, що торгує рибою і картоплею фрі на винос) також вважали стравою нижчого класу.
Також до столу можна було подавати лише певні добірні шматки м'яса: рибай, або філе яловичини.
"Ви ніколи не подаєте рубане або нарізане кубиками м'ясо, тому що це більш дрібні шматки м'яса. Їх можна давати тільки дітям або використовувати для харчування персоналу", — каже вона.
Аннабель Бауер заявила, що деякі продукти харчування неприйнятні на званих обідах у вищому суспільстві, наприклад, рубана морква або бруква. Однак цілу молоду моркву у вищий світ допускали.
"Ріпа, наприклад, використовується для годування тварин. Одного разу я приготувала пюре зі шведської ріпи з карамелізованою цибулею. Член сім'ї прийшов і сказав мені: "Ти не можеш це подавати. Це корм для худоби", — згадала Бауер.
Ба більше, все, що нагадувало їжу на винос, фастфуд або вироблялося масово, було "повністю заборонено". Те саме правило застосовувалося і до десертів, тобто було б непростимою помилкою подавати готовий десерт, наприклад, куплений у магазині торт.
Зазвичай вона готувала свинячі сосиски з яблуками, які подавала з картопляним пюре і підливою, пиріг з куркою і цибулею-пореєм, а також котлети з лосося.
Простота також була важливою частиною меню вищого класу: з приправ і ароматних трав допускалися тільки найпростіші, на кшталт цибулі, петрушки і часнику.
Вона часто готувала пиріг із патокою і морозиво, яке подавали зі свіжими вершками.
"Леді Менкрофт пояснила мені, що багато років тому наявність морозильної камери вважали чимось особливим, тому можливість приготувати й подати морозиво в себе вдома вважали чимось надзвичайним", — Бауер пояснила, що звичка збереглася.
Аннабель поділилася, що в більш офіційній обстановці існує безліч правил етикету щодо того, як слід подавати їжу.
"На званих обідах розсадження гостей здійснюється дуже ретельно. Найважливіший чоловік мав сидіти поруч із господинею, а найважливіша жінка — поруч із господарем. Потім їжу слід подавати в певному порядку навколо столу, завжди починаючи з господині", — але, за словами Бауер, головною проблемою був старовинний порцеляновий посуд, що його подавали до столу: його слід було мити тільки вручну. І серветки ніколи не прикрашали кільцями. Це був цікавий досвід, тож до Австралії Аннабель Бауер повернулася підготовленою.
"Після повернення до Австралії я готувала для суддів Верховного суду, прем'єр-міністрів і на всіляких важливих заходах", — сказала вона.
Нагадаємо, раніше Фокус писав, якої дієти дотримувалася покійна королева Єлизавета, щоб залишатися у формі.

