Високі ціни та ризики для переробників: яким буде сезон малини
Високі ціни та ризики для переробників: яким буде сезон малини

Високі ціни та ризики для переробників: яким буде сезон малини

Високі ціни та ризики для переробників: яким буде сезон малини

Сербія, провідний світовий експортер замороженої малини, готується до складного сезону 2025 року, що пов’язано з очікуваним значним зниженням обсягів виробництва ягоди.

Як повідомляють аналітики EastFruit, ключові конкуренти Сербії — Польща та Україна  також сподіваються на вищі ціни протягом нового сезону. 

Зниження виробництва малини в Сербії у 2025 році оцінюється у 20-30% порівняно із середніми сезонами. Деякі навіть стверджують, що врожай може бути таким низьким, як 30 років тому, хоча це може бути перебільшенням, вважають експерти.

«Сербія зосереджується на виробництві літніх сортів малини, які становлять близько 70% загального виробництва, тоді як у Польщі вони дають доволі вагомі 40-50% загального виробництва, — пояснює економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак. — Оскільки саме ці сорти зазнали найбільших пошкоджень в обох країнах, ціни на заморожену малину в Європі можуть залишатися відносно високими протягом літніх місяців».

Ситуація в Україні відрізняється, оскільки переважають осінні сорти, які не зазнали значних пошкоджень. 

«Україна переважно вирощує осінні сорти малини, які уникли серйозних пошкоджень, тоді як виробництво літніх сортів, ймовірно, різко знизиться порівняно з 2024 роком», — зазначає Андрій Ярмак.

Незважаючи на високі цінові очікування фермерів, фахівець попереджає, що переробники, які закуповують малину для заморожування, можуть зіткнутися зі значними ризиками цього сезону.

«У 2021 році європейські ціни на заморожену малину перевищували 4,5 євро за кілограм, тобто були близькими до нинішніх рівнів. Однак протягом наступних двох років ціни різко впали, супроводжуючись надзвичайно низьким попитом на заморожену малину. Наприклад, на початку вересня 2023 року закупівельні ціни на свіжу малину, призначену для заморожування в Україні, впали до шокуючих 0,30 євро за кілограм», — нагадав Ярмак.

Цей обвал цін не був значною мірою зумовлений зміною обсягів виробництва, а, скоріше, зміною моделей закупівель підприємств харчової промисловості. 

«Коли світові ціни на малину зростають до високого рівня, як зараз, виробники харчових продуктів переходять на значно дешевші альтернативи, такі як суниця садова та інші фрукти і ягоди, щоб знизити собівартість. Виробництво йогурту з суницею садовою, яка коштує в 3-4 рази дешевше за малину, стає значно вигіднішим для молочних компаній, ніж використання малини, що спонукає підприємства до заміни сировини. Ці зміни зазвичай відбуваються наприкінці року, коли компанії розробляють бюджети на наступний рік, і призводять до різкого падіння попиту на дорогі сировинні компоненти», — пояснює Ярмак.

Незважаючи на поточне скорочення пропозиції літньої малини та високі ціни, що з цього випливають, ризик зниження цін у сегменті замороженої малини, починаючи з січня 2026 року, залишається досить високим, вважають експерти. Це створює хитку ситуацію для виробників замороженої малини, які можуть закупити малину дорого, але продати її дешево в другій половині сезону, як це вже раніше спостерігалось у 2021/22, 2022/23 роках і ще раніше — у 2017/18 роках.

«З огляду на падіння виробництва малини в Польщі та Сербії, доволі ймовірно, що Україна, яка зосереджується на осінніх сортах, стане світовим лідером не лише за обсягом чистого експорту, але й за загальним обсягом експорту замороженої малини у 2025/26 роках», — вважають аналітики.

Джерело матеріала
loader
loader