/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F181ed4fe7a47822507efb152d6daaf00.jpg)
Залишився їстівним: археологи виявили посудини з медом, якому понад 5000 років
Вчені визначили справжній термін придатності меду за допомогою знахідки у давньоєгипетських гробницях.
Про це пише Успіх in UA.
Так, під час досліджень у Єгипті, Греції та Грузії археологи виявили посудини з медом, яким понад 5000 років.
Вражає те, що продукт залишився їстівним.
Тож, можна сказати, що така знахідка, як і низка археологічних відкриттів, довела унікальні властивості меду — одного з найдавніших продуктів людства.
Хто ще прославився «медовими» скарбами.
Однією із найгучніших історій про мед стало відкриття британського археолога Говарда Картера.
1922 року під час розкопок у Долині царів вчений знайшов серед численних скарбів герметично закриті посудини з медом, якому було теж понад 3 000 років.
Вчених вразило те, що попри вік, мед не зіпсувався — він зберіг свою густу консистенцію, золотистий колір та навіть аромат.
Пізніше вчені підтвердили: мед залишався хімічно стабільним і цілком придатним до споживання.
Схожі артефакти було знайдено також у давньогрецьких похованнях та грузинських курганах бронзової доби.
Так, вражаюча знахідка була зроблена в Грузії, де археологи виявили глиняні глечики з медом віком понад 5 000 років.
І хоч мед частково кристалізувався, але проведені хімічні аналізи довели, що його склад залишився стабільним, і продукт не став токсичним чи небезпечним.
Фахівці пояснюють, що унікальна хімічна структура меду, низький вміст рідини та висока кислотність створюють середовище, несприятливе для розвитку бактерій, грибків та інших мікроорганізмів.
Ба більше, в продукті бджільництва міститься перекис водню — природний антисептик.
Саме завдяки цим властивостям мед є єдиним харчовим продуктом, який майже не псується за правильних умов зберігання.
Що про мед кажуть експерти з харчування.
За словами харчового технолога Ірина Коваль, мед є справжнім дивом природи.
“За відсутності вологи та при зберіганні в закритому посуді він може зберігати свої властивості тисячі років», — каже вона.
Завдяки своїм антибактеріальним властивостям мед популярний не лише в харчуванні, а й у медицині та косметології.
У поєднанні з травами його використовують як природний консервант і лікувальний засіб.
Водночас дослідники наголошують: хоча мед може зберігатися десятиліттями, варто дотримуватися конкретних правил.
Наприклад, тримати його в герметично закритій тарі, у темному і прохолодному місці без надлишкової вологості.
12 найкращих інгредієнтів проти старіння шкіри.
Яловичий жир для шкіри: безглуздий Tik.
Tok тренд або справді ефективний засіб догляду.
Коли необхідно починати використовувати антивікові засоби у догляді за шкірою.
