Що станеться, якщо постійно накривати їжу харчовою плівкою?
Що станеться, якщо постійно накривати їжу харчовою плівкою?

Що станеться, якщо постійно накривати їжу харчовою плівкою?

Харчова плівка допомагає довше зберегти їжу свіжою, захищаючи страви від кисню та забруднень. Фахівці пояснили, наскільки вона ефективна, як правильно використовувати цей матеріал в кулінарії та чим замінити.

Про це пише видання HuffPost.

Експерти з правильного харчування підтвердили ефективність плівки для зберігання продуктів, однак застерегли щодо правильного використання засобу в мікрохвильовці. До того ж експерти назвали екологічні альтернативи харчовій плівці.

Наукові дослідження підтверджують, що цей матеріал справді допомагає зберегти свіжість їжі.

Краще використовувати у холодильнику

"Плівка дуже ефективна, оскільки допомагає ущільнити краї контейнера", — пояснив Браян Куок Ле, засновник консалтингової компанії Mendocino Food Consulting.

За його словами, цей матеріал виготовлений з безпечного поліетилену низької щільності, завдяки цьому продукти можуть залишатися свіжими на кілька днів довше, адже значно менше контактують з киснем.

Найкраще використовувати харчову плівку при низьких температурах. "Плівка збільшує свою липкість у морозильній камері й особливо ефективна в холодному середовищі", — зазначив Ле.

Скляні контейнери найкраще підходять для зберігання їжі
Фото: Getty

Експерт назвав конкретні терміни зберігання: "Пластикова плівка може продовжити свіжість продуктів на 1-2 дні при кімнатній температурі, на 3-4 дні в холодильнику та на кілька місяців у морозильній камері".

Однак він застерігає щодо використання плівки у мікрохвильовці, адже не всі види плівки для цього придатні. "Якщо небезпечний для нагрівання пластик контактує з їжею під час нагрівання, він може розплавитися або виділити хімічні речовини в продукт", — попереджає Браян.

Еколог Джейсон Різ, своєю чергою, запропонував альтернативи. На його думку, багаторазові контейнери зі скла чи харчового силікону можуть бути безпечнішою альтернативою одноразовому пластику.

Вчені з Університету штату Айова (США) підтвердили безпечність силікону — цей матеріал можна використовувати, як у мікрохвильовці, так і в морозильній камері.

Ще один варіант — воскова плівка (вощений папір), яку в Університеті Каліфорнії (США) називають екологічною заміною пластику, адже вона природно розкладається, зменшуючи вплив на довкілля, однак він не підходить для гарячих страв чи сирого м’яса.

Нагадаємо, раніше Фокус писав:

  • Як назавжди вивести з дому мурах без дихлофосу? Завдяки певним ароматичним рослинам можна ефективно та екологічно відлякувати цих комах.
  • Чоловік наважився на відчайдушний крок, аби в його вікна більше не заглядали сусіди. Під час ремонту будинку британець Кріс Лем знайшов бюджетне рішення для вікон — декоративну райдужну плівку, яка не лише гарантує приватність, але й наповнює кімнату барвистими відблисками.

А тим часом українська блогерка й фахівчиня з прибирання Аля поділилася у TikTok корисною порадою: вона пояснила, яку функцію виконує кожен із трьох відсіків у пральній машині.

Теги за темою
вчені
Джерело матеріала
loader
loader