/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fbe3561faf916cb6fbd0081d5d8d87a81.jpg)
Між цими продуктами та довголіттям немає нічого спільного: що викреслити з раціону
У нашому тілі є невидимий, але дуже точний "лічильник старіння" - теломери. Це захисні кінцеві ділянки хромосом, які зменшуються з кожним роком життя.Їхнє скорочення пов'язане з віковими змінами, запаленням та окисним стресом. І що коротші теломери, тим вищий ризик серйозних захворювань - від серцево-судинних до онкологічних, попереджають науковці.Дослідники виявили, що популярна їжа здатна прискорити цей процес. Йдеться про ультра-оброблені продукти. Вони містять промислові інгредієнти і позбавлені поживних властивостей. Замість них в складі шкідливі олії, жири, цукор, крохмаль, білкові ізоляти, ароматизатори, барвники та емульгатори.Ультра-оброблені продукти поширені, оскільки їх дешево виготовляти, і вони можуть зберігатися роками. Наприклад, пластівці на сніданок, консерви, пакетований хліб, випічка масового виробництва, чипси, шоколадні батончики, рибні та курячі нагетси, локшина швидкого приготування та інші продукти з довгим терміном зберігання, великим вмістом цукру і рослинної олії.Вони прискорюють старіння клітин. Згідно з недавнім дослідженням, у людей, що вживають щодня більше трьох порцій цих продуктів, в два рази більше шансів мати короткі теломери, ніж у тих, хто уникає ультра-оброблену їжу.Вчені відзначають, що інші дослідження пов'язують ці продукти з гіпертонією, ожирінням, метаболічним синдромом, депресією, діабетом другого типу і онкологією. Фахівці підкреслюють, що в малих дозах ранку - оброблена їжа не є небезпечною - шкідливе систематичне споживання.

