Українські селекціонери вивели перший вітчизняний сорт їстівного лопуха
Українські селекціонери вивели перший вітчизняний сорт їстівного лопуха

Українські селекціонери вивели перший вітчизняний сорт їстівного лопуха

Вчені вивели сорт овочевого лопуха

Селекціонери дослідної станції "Маяк" у Крутах Чернігівської області завершують сортове випробування й готують до передачі в держреєстр перший вітчизняний сорт їстівного лопуха, повідомляє 24 Канал із посиланням на Інформаційний портал Чернігівщини.

Селекціонери пояснюють, що для використання в овочівництві підходить і молоде листя, і молоді корінці лопуха. Їх вживають у ранньовесняний період. Загалом же овочевий лопух є культурою сезонного використання.

Цікаво! Лопух – культура дворічна. Особливо цінною вона є для людей, котрі страждають на цукровий діабет. Вміст інуліну в коренях крутівського лопуха становить 7%. Це природний пребіотик, знижує рівень цукру і холестерину в крові, молодший науковий співробітник дослідної станції "Маяк" Олександр Позняк.

Восени після того, як викопують коренеплоди, їх запісковують у сховищах, і потім можна взимку використовувати не тільки корінь, але й робити вигоночну культуру – посадити у вазон, поставити на підвіконня і вирощувати молоде листя на салати,
– розповідає вчений про особливості вживання овочу.

За його словами, використовувати лопух можна також на чаї, можна тушкувати, відварювати чи смажити. З молодих листків можна робити голубці.

Зверніть увагу! Також крім овочевого лопуха, цьогоріч крутівські селекціонери планують передати до державного реєстру сортів два сорти інших мало поширених овочевих культур – цибулі багатоярусної та хризантеми овочевої.

Джерело матеріала
loader