В Україні виводять їстівний лопух
В Україні виводять їстівний лопух

В Україні виводять їстівний лопух

В Україні виводять їстівний лопух

Україна цього року отримає перший вітчизняний сорт овочевого лопуха.

Селекціонери дослідної станції «Маяк», що в Крутах, завершують сортове випробування та планують передати новий сорт до державного реєстру, пише «Чернігівщина».

До цього часу селекцію лопуха в Україні проводили тільки в лікарському напрямі. Овочевий лопух відрізняється від лікарського та дикорослого родича.

«По-перше, це прямий, а не розгалужений коренеплід, менша вегетативна маса та компактність рослини, — пояснює розробник першого вітчизняного сорту овочевого лопуха молодший науковий співробітник дослідницької станції «Маяк» Олександр Позняк. — Головна його перевага — це товарність коренеплоду».

Для використання в овочівництві підходить і молоде листя, і молоді черешки лопуха. Їх вживають у ранньовесняний період. Загалом же овочевий лопух є культурою сезонного використання, хоча взимку також можна ласувати корисним овочем.

«Восени після того, як викопують коренеплоди, їх запісковують у сховищах, і потім можна взимку використовувати не тільки корінь, але й робити вигоночну культуру — посадити у вазон, поставити на підвіконня й вирощувати молоде листя на салати», — розповідає про особливості вживання овоча селекціонер.

Лопух — культура дворічна. Особливо цінною ця рослина є для людей, котрі страждають на цукровий діабет.

«У коренях лопуха міститься інулін  природний пребіотик, який знижує рівень цукру та холестерину в крові, — розповідає Олександр Позняк. — Використовувати його можна у будь-якому вигляді: на салати, чаї, можна тушкувати, відварювати чи смажити. Молоді листки можна додавати в салат чи робити з них голубці. Черешки використовують як спаржу. А щоб позбутись легкої гіркоти, лопух треба відварити».

Джерело матеріала
loader
loader