Корисний чи шкідливий ‒ як шоколад впливає на здоров'я
Корисний чи шкідливий ‒ як шоколад впливає на здоров'я

Корисний чи шкідливий ‒ як шоколад впливає на здоров'я

Шоколад людство споживає століттями. Історично найчастіше його вживали у вигляді рідкого какао, зробленого з какао-бобів.У деяких культурах до какао додали цукор, молоко, гарно оформили й почали продавати у вигляді шоколадних плиток чи цукерок. Але досі немає однозначної думки щодо впливу шоколаду на здоров'я, ідеться в публікації BBC.Марджі Маккалоу з Американського товариства клінічної онкології наводить дані про індіанців племені куна, що мешкають на островах Сан-Блас у Панамі.Вони мають низький кров'яний тиск, що не підвищується з віком. Рідко страждають від серцевих нападів та інсультів, рідше хворіють на рак і діабет. Також куна зазвичай помирають у похилому віці.Маккалоу виявила, що індіанці цього племені щодня споживають близько чотирьох чашок какао, змішаного з водою та невеликою кількістю цукру. Щоправда, пояснити міцне здоров'я куна лише вживанням какао не можна. Це залежить і від багатьох інших чинників.Користь темного шоколаду для серця вивчали й інші дослідники. В одному з досліджень учені простежили раціон і стан здоров'я 20 тис. людей і виявили зв'язок між низьким ризиком серцевих захворювань та інсультів і щоденним вживанням до 100 г шоколаду, включно з молочним. Але також кажуть, що низький ризик серцево-судинних захворювань можна пояснити й іншими чинниками, окрім впливу шоколаду.Учені також провели велике клінічне дослідження із ширшим спектром чинників, що впливають на здоров'я, як-от раціон і спосіб життя. Передбачалося, що користь какао може бути пов'язана з високим вмістом флавоноїдів ‒ рослинних сполук, які є також у ягодах і чаї.Ще одне дослідження за участю 21 тис. людей показало, що щоденне вживання від 400 до 500 мг додатків з какао-флавоноїдами може зменшити ризик смерті від серцевих захворювань через зниження артеріального тиску й запалень в організмі.За словами Джоан Менсон, яка керувала дослідженням, вона з колегами використовувала додатки замість справжнього какао, оскільки концентрація флавоноїдів може відрізнятися в різних виробників шоколаду залежно від часу збирання врожаю та способу оброблення.Європейське управління з харчових стандартів (EFSA) стверджує, що для здоров'я можуть бути корисні вже близько 200 мг флавоноїдів какао або 10 г темного шоколаду. Однак свіжіші дані свідчать, що для помітного ефекту потрібно близько 500 мг на день ‒ це приблизно плитка шоколаду 30 г.Крім того, темний шоколад містить ще рослинну молекулу теоброміну. Шоколад ‒ одне з небагатьох джерел цієї речовини поряд з кавою.Теобромін ‒ це психоактивна речовина, що належить до того ж сімейства, що й кофеїн. Проте як пояснює професор прикладної психології в Університеті Західної Англії Кріс Алфорд, він дає м'якший ефект, ніж кофеїн. Що темніший шоколад, то сильніший цей ефект."Якщо ви їсте багато темного шоколаду, можете відчути справжнє задоволення, а теобромін може бути приємнішим за кофеїн", ‒ каже професор Алфорд.Але шоколад має і "темний бік". Тестування ефектів флавоноїдів у какао не враховує інших компонентів темного шоколаду: цукор і насичені жири. Темний шоколад часто містить какао-масло з високим умістом насичених жирів, а вони можуть призводити до підвищеного ризику серцевих захворювань.Деякі вчені впевнені, що найсильніші аргументи на користь шоколаду стосуються його впливу на серце, і що корисний ефект від регулярного вживання темного шоколаду, імовірно, переважує шкідливий. Щоправда, їсти шоколад для запобігання серцевим захворюванням вони не рекомендують.А дієтолог з медичної школи Астон Двейн Меллор каже, що вживання темного шоколаду невеликими порціями може допомогти подолати нездорові харчові звички."Невелика кількість шоколаду не буде шкідливою і може змінити ваші відносини із шоколадом. Ви можете насолоджуватися невеликою кількістю і не відчувати провину. А через гіркий смак його багато не з'їси", ‒ пояснив Меллор.

Джерело матеріала
loader
loader