Харчування проти стресу, як їжа впливає на гормон кортизол
Харчування проти стресу, як їжа впливає на гормон кортизол

Харчування проти стресу, як їжа впливає на гормон кортизол

Кортизол, відомий як гормон стресу, виробляється наднирковими залозами у відповідь на загрозу або емоційне напруження. У короткостроковій перспективі він корисний: підвищує рівень глюкози в крові, тиск і активізує організм. Але якщо стрес стає хронічним, високий рівень кортизолу може нашкодити здоров’ю — зокрема спричинити набряки, головний біль, безсоння, дратівливість, пригнічення імунітету, проблеми з травленням, набір ваги та навіть тривожні розлади.

Полегшити весь стрес неможливо, але зменшити його вплив — цілком реально. Одним із ключових інструментів є здорове харчування. Ось топ-10 продуктів, які допомагають знизити рівень кортизолу і підтримати нервову систему.

Шпинат, рукола, кейл — джерела фолієвої кислоти, антиоксидантів і магнію. Вони підтримують здоров’я кишківника та сприяють синтезу серотоніну, який допомагає знизити рівень кортизолу. Гіркий шоколад: флавоноїди, що містяться в какао, можуть зменшити реакцію надниркових залоз на стрес. А невелика порція шоколаду — це ще й приємне задоволення, яке покращує настрій. Зелений чай: завдяки L-теаніну та катехінам зелений чай одночасно заспокоює і зосереджує. Це чудовий варіант для тих, хто хоче зменшити споживання кави. Омега-3 жирні кислоти в рибі мають потужну протизапальну дію і допомагають зменшити стресову реакцію організму. Авокадо містить калій і корисні жири, які підтримують здоров’я серця, м’язів і нервової системи. Бобові багаті на клітковину, магній і вітаміни групи B — усе це підтримує стабільний рівень глюкози в крові та заспокоює нервову систему. Чорниця, малина, ожина, журавлина — це справжні антистресові «бомбочки». Вони багаті на антиоксиданти, які захищають клітини від наслідків хронічного стресу. Фундук, мигдаль, волоські горіхи та бразильські — містять магній, цинк і вітаміни B, що сприяють стабілізації настрою. Яйця джерело білка, холіну та мікроелементів, необхідних для підтримки роботи мозку. Яєчний сніданок допоможе уникнути різких стрибків цукру в крові й тримати себе в тонусі. Насіння чіа містить омега-3, клітковину та антиоксиданти. Допомагає знижувати рівень кортизолу та покращує настрій.

Їжа — це не лише джерело енергії, а й потужний інструмент для регулювання психоемоційного стану. Додаючи до раціону антистресові продукти, ви допомагаєте організму краще адаптуватися до щоденних викликів і підтримуєте своє здоров’я в довгостроковій перспективі.

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader
loader