/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F0e2c29709f56d73756fd9eeae3d02692.jpg)
Золоті правила купівлі кави: як вибрати напій, вартий своїх грошей
Ви дізнаєтеся:
Кава - один із найпопулярніших напоїв у всьому світі після води. І багато хто з нас не уявляє собі ранок без ароматної чашки цього напою. Існує безліч видів кави, і є ризик того, що обираючи упаковку в супермаркеті, ви можете вибрати не найкращий варіант. Крім того, деякі види кави і зовсім краще не купувати, навіть якщо ціна здається привабливою.
Якщо вам цікаві правила кавового етикету, читайте матеріал: Як згідно з етикетом пити каву: 10 правил, які не можна порушувати.
Чемпіон світу кава-бариста 2007 року Джеймс Хофман (James Hoffmann) розповів на своєму Youtube-каналі про золоті правила купівлі кави.
Найкраща кава у світі - як вибрати
Хофман перерахував низку правил, які допоможуть вибрати дійсно якісний продукт.
1. Кава має бути максимально свіжою. Після обсмажування кава з часом втрачає смак через окислення і втрату ароматичних речовин. На пакуванні має бути вказана дата обсмаження - саме вона й допоможе вам визначити свіжість.
2. Купуйте каву, походження якої можна простежити до конкретної ферми, виробника або регіону. Якщо можна зрозуміти географію походження кави, то це явна ознака якості зерен. Крім того, ви можете зрозуміти унікальні смаки, пов'язані з різним походженням.
3. Не економте. Якщо ви витратите трохи більше грошей, то, найімовірніше, купите якіснішу каву. Дорожча кава часто пов'язана з кращими дегустаційними враженнями.
4. Звертайте увагу на пору року. У різних країнах каву збирають у різний час. Обсмажувальники, які пропонують мінливий вибір залежно від сезону збору врожаю, зазвичай пропонують більш свіжий і якісний продукт.
Види обсмажування кави
Ступінь обсмаження кави на упаковці має вирішальне значення для вибору правильної кави, оскільки вони дають уявлення про смаковий профіль і загальне враження від напою.
Від легкого до середнього обсмаження. Такий напій зазвичай має вищу кислотність і більш виражений смак залежно від походження кави. Така кава може мати квіткові або фруктові нотки і сподобається тим, хто любить незвичайні смаки.
Темне обсмажування. Така кава характеризується підвищеною гіркотою і зниженою кислотністю. Такі сорти часто мають більш глибокий, міцний смак. Описи "багатий", "насичений" або "інтенсивний" часто супроводжують темніше обсмажування. Крім того, така кава може мати присмак шоколаду або карамелі.
Якщо на упаковці не вказано ступінь обсмаження, то можна з упевненістю припустити, що це легке або середнє обсмаження.
Як "читати" пачку кави
На упаковках кави часто зустрічаються описові слова (наприклад, "цитрусовий", "шоколадний", "землистий"), які натякають на очікувані смакові ноти.
Також на упаковці можна помітити "індикатори кислотності". Наявність фруктових смаків (наприклад, ягід або цитрусових) зазвичай вказує на вищу кислотність. І навпаки, якщо в описі згадуються горіхи або шоколад (без фруктів), можна очікувати нижчу кислотність.
Такі терміни, як "вершковий", "насичений" або "легкий", допомагають описати смакові відчуття від кави. Споживачі, які віддають перевагу важчому або насиченому смаку, можуть шукати саме ці слова в описі.
Водночас ті, хто віддає перевагу легшому смаку, мають шукати такі терміни, як "ніжний" або "квітковий".
Де краще купувати каву
Каву можна купувати в супермаркетах, кав'ярнях або в онлайн-магазинах.
Плюси купівлі кави в супермаркетах:
Мінуси:
Кава, куплена в кав'ярнях, як правило, свіжіша, ніж у супермаркетах, оскільки її часто регулярно міняють, і її можуть обсмажити незадовго до моменту продажу.
У клієнтів є можливість обговорити свої уподобання з персоналом кав'ярні, який може надати індивідуальні рекомендації на основі свого смаку.
Крім того, деякі кав'ярні дозволяють клієнтам куштувати каву перед покупкою.
До мінусів купівлі кави в кав'ярні можна зарахувати досить високі ціни порівняно з супермаркетами.
Онлайн купівля кави. До плюсів можна віднести різноманітність. Інтернет-магазини зазвичай пропонують ширший асортимент кави, включно зі спеціальними обсмажуваннями.
Зі свіжістю при онлайн-покупці не буде проблем, адже багато інтернет-магазинів обсмажують каву на замовлення.
Дивіться відео - Як вибрати хорошу каву:
Раніше Главред писав, як правильно тримати чашку з чаєм або кавою. Усі нюанси розкрила міжнародна консультантка і авторка книг з етикету Джаміла Мусаєва.
Вам також може бути цікаво:
Хто такий Джеймс Гофман?
Джеймс Гофман (James Hoffmann) - один із найвідоміших кавових експертів у світі, родом із Великої Британії. Веде свій Youtube-канал, на який підписані 2,35 млн осіб.
На каналі Хофман розповідає про вибір і дегустацію кави; міфи та реальність кавової індустрії; експерименти (наприклад, "чому кава псується" або "як довго її можна зберігати").
"Я знімаю відео про все, що пов'язано з кавою, іноді про їжу, а іноді про бізнес/підприємництво. Я створюю керівництва, огляди, відеоблоги, відеоесе та міні-документальні фільми. У реальному світі я заснував кілька компаній, написав "Атлас світу кави" і "Як приготувати найкращу каву вдома". Я також трохи консультую стартапи", - розповів про свій канал експерт.
Досягнення:
- Чемпіон світу бариста (World Barista Champion) - 2007 рік, Токіо.
- Співзасновник Square Mile Coffee Roasters - одна з найповажніших обсмажувальних компаній у Лондоні.
- Автор книги "The World Atlas of Coffee" - бестселер про кавову культуру, географію та приготування.

