/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F086c5f802054bb3d15467966d2f366ff.jpg)
Українські супермаркети завалені польським сиром: чому це відбувається
Польський сир заполонив магазини
Польський сир витісняє український з полиць супермаркетів і магазинів, повідомляє 24 Канал із посиланням на OBOZ.UA. Причина у тому, що імпортний продукт дешевший за вітчизняний на 30 – 40%.
Водночас знижувати свої ціни на сир українські виробники не хочуть, – адже це, зокрема, може скоротити їхні прибутки. З огляду на ситуацію з імпортом це погіршить їхнє становище. Ба більше, в експертному середовищі зазначають: навіть якщо сировари здешевлять свій продукт, навряд чи це позначиться на його ціні в супермаркетах.
Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка розповів, що кінцевим ціноутворювачем є ритейл. Тобто, власне, магазини і супермаркети. Втім, підкреслив він, саме зниження цін виробниками стане можливим лише за низки умов, зокрема:
- такий самий рівень фінансової підтримки, як у ЄС;
- створення механізму, "який дасть змогу продукції стати конкурентоспроможною і задовольняти всіх учасників ланцюжка продажів".
Чому ціни на український сир такі високі
Наприкінці червня середня ціна вітчизняного твердого сиру Гауда в супермаркетах складала близько 587 гривень за кілограм. Імпортний же сир коштував майже на 200 гривень дешевше – 398 гривень за кілограм.
Український сир дорожчий у середньому на 30 – 40%. Навіть бюджетні сири (299 – 413 гривень за кілограм) все одно не завжди дешевші за польські аналоги. Найбільша різниця – у напівтвердому Маасдамі, де ціна кілограма може відрізнятися майже на 270 гривень,
– зазначають аналітики.
Максим Гопка говорить, що така різниця пояснюється низкою факторів, зокрема:
- уже згадуваними дотаціями в ЄС;
- нижчими виробничими витратами та масштабом виробництва в Європі.
За його словами, вартість продукту залежить від цін на сировину і витрат на перероблювання. "І якщо ігнорувати цю ситуацію, імпорт з ЄС зростатиме, а український ціновий сегмент сирів залишиться втраченим".
Також, за словами аналітиків, не можна виключати зростання цін на сири восени. Залежати це буде:
- від вартості сировини;
- вартості витрат переробки, особливо електроенергії.
Зверніть увагу! Втім, є й альтернативна думка. За словами керівника Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, твердий сир може здешевшати – адже "влітку худоба перейшла на відкритий випас". Тобто вартість корму знизилась.

