/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F6c83763ceabf89fbb46551a71e2a0041.jpg)
Як зробити ідеальний розсіл для огірків: скільки класти солі й цукру — секрети досвідчених господинь
Як зробити ідеальний маринад для огірків / © www.freepik.com/free-photo
Розповідаємо, як правильно готувати розсіл для огірків, щоб вони вийшли смачними, хрумкими та ароматними. Про це пише ресурс «Ми-Україна».
Які ідеальні пропорції солі, оцту й цукру для розсолу на огірки
-
Скільки солі треба для розсолу. Концентрація солі залежатиме від розміру огірків. Якщо огірки довжиною до 8 см, солі має бути 7%, для середніх плодів відсоток солі збільшується до восьми, великим плода треба міцніший розсіл для тривалого зберігання, тому має бути 9%. У середньому на півтори літри розсолу в трилітровій банці потрібно 80–85 грамів солі. Найкраще використовувати кам’яну чи морську сіль, вона не містить добавок, які можуть зіпсувати процес бродіння.
-
Цукор додають для того, щоб активізувати процес бродіння, особливо якщо огірки дозрівали за холодної погоди. Також він допоможе реанімувати зів’ялі плоди. Норма — 10 грамів цукру на кілограм огірків.
-
Оцет. У розсіл для маринованих, а не солоних огірків, додають 9% оцет. На літрову банку буде досить півтори столові ложки оцту. Якщо ви використовуєте есенцію, розводьте її у співвідношенні 1:8, щоб отримати звичайний 9% розчин.
-
Ідеальні спеції для розсолу на огірки. Аромат огірків залежить не лише від зелені, а й від правильно підібраних спецій. Окрім класичного набору — кропу, хрону та часнику, варто спробувати й інші варіанти: листя смородини, вишні, дубу. Також підійдуть спеції — естрагон, петрушка, селера, чебрець, лавровий лист, гірчиця. Маса спецій має бути не більшою 5% ваги огірків. Часнику треба класти максимум 15 г на 1 кг плодів.
Як ще поради щодо засолювання огірків
-
Використовуйте фільтровану або відстояну воду.
-
Не додавайте йодовану сіль, вона сповільнює процес бродіння.
-
Завжди підписуйте банки, адже дата і тип заготовки допоможуть контролювати термін зберігання.
