/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fefdb72b15fb6ae8ee6a770d7b1a87f13.jpg)
Не тільки смак: що ще відрізняє арабіку від робусти
Різниця між арабікою та робустою - суттєва, і вона не лише в смаку.Gazeta.ua підготувала чітке порівняння.Арабіка (Coffea arabica) - найпоширеніший сорт, близько 60–70% світового виробництва.Робуста (Coffea canephora) - дешевша, витриваліша, 30–40% ринку.Арабіка - м'якша, з кислинкою, нотками фруктів, шоколаду, ягід.Робуста - різкіша, гіркіша, з землистим або горіховим присмаком.Багато людей вважають смак арабіки "благороднішим", а робусти - "жорстким".Арабіка: 1-1.7% кофеїну.Робуста: 2-2.7% кофеїну.Тому робуста міцніша, її часто додають в еспресо-суміші для "удару".Арабіка - вибаглива: росте на висоті, потребує тіні, помірного клімату.Робуста - витривала: переносить спеки, хвороби, може рости нижче і дешевше в догляді.Арабіка дорожча, бо:- більш вибаглива у вирощуванні;- вважається якіснішою.Робуста дешевша, тому її використовують:- у дешевих кавових сумішах;- для розчинної кави.Арабіка: specialty-кава, зернова кава, кав'ярні.Робуста: суміші для еспресо (додає міцності й крему), розчинна кава.

