/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F5369ec23d60e3a6fc0e9feb3a66bd53b.jpg)
Недооцінена трава: які переваги шавлії над іншою зеленню
Шавлія містить сильні ароматичні летючі олії, які заспокоюють нервову систему, стимулюють травлення і підтримують імунну систему.Це чудовий в'язкий та антисептичний засіб, який можна наносити місцево на подряпини, порізи та висип або полоскати горло в разі болю, пише Eatingwell."Також із шавлії можна готувати чай у сезон застуд і грипу, щоб підтримати імунну та дихальну системи", - розповіла фахівець з трав Бріттані Нікерсон.Незалежно від того, купуєте ви шавлію в крамниці чи на фермерському ринку, чи збираєте її на своєму городі, шукайте листя яскравого сірувато-зеленого кольору, без плям, із сильним трав'яним запахом і нечітким шаром, що видається гладеньким на дотик.Шавлія найефективніша і найароматніша, якщо її збирати влітку і ранньою осінню. Трава також добре зберігається, тому її можна використовувати у стравах цілий рік.Якщо ви не встигаєте витратити всю свіжу шавлію протягом одного-двох днів з моменту її купівлі або збору, Нікерсон порадила не мити листя перед використанням, це подовжить термін його життя.Щоб листя шавлії не швидко псувалося, поставте його у воду (в чашку або невелику вазу), і уникайте прямих сонячних променів. Його також можна покласти в герметичний контейнер або пакет для зберігання і помістити в холодильник або морозильну камеру.Щоб зберегти шавлію на термін до двох років, її потрібно висушити. Два найпростіші методи - повісити її або покласти рівно.Щоб використовувати метод підвішування, зв'яжіть стебла разом мотузкою і повісьте в темному, добре провітрюваному приміщенні до повного висихання - приблизно п'ять-сім днів. Альтернативно, ви можете покласти її на стіл в аналогічній обстановці.

