/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fdc015b8c5471b12aba2b8c79a4c6e9f6.jpg)
Як колір овочів та фруктів впливає на здоров'я. Перевірте свої запаси
Влітку овочі, фрукти та ягоди тішать своїм різнобарв'ям. Це не тільки красиво, але і корисно для здоров'я.Колір багатьох овочів, фруктів і ягід обумовлений вмістом в них натуральних пігментів, багато з яких - бета-каротин, лікопін, зеаксантин, алліцин, антоціани відносяться до антиоксидантів (групи каротиноїдів і флавоноїдів), каже дієтолог Світлана Фус."Їхні профілактичні властивості відомі щодо захворювань серцево-судинної системи, деяких онкологічних захворювань, катаракти. Вони потрібні для нормального росту і розвитку дітей. Захищаючи наші клітини, ці речовини уповільнюють процеси старіння організму, збільшують тривалість життя та покращують імунітет", - пояснює Світлана Фус.Регулярне вживання різнокольорових овочів, фруктів і ягід приносить багато користіфіолетові або блакитні (антоціанін) - знижують ризик розвитку хвороб серця і раку шлунка, нормалізують кров'яний тиск і рівень холестерину;червоні (лікопін) - захищають серце, знижують ризик розвитку раку;помаранчеві або жовті (бета-каротин) - зміцнюють імунітет, покращують здоров'я очей;білі або коричневі (алліцин) - покращують пам'ять, знижують ризик хвороб серця і судин, мають антибактеріальні властивості.зелені (хлорофіл) - зменшують ризик онкологічних захворювань, активізує клітинне дихання.Літо - найкраща пора року для збільшення кількості овочів, фруктів і ягід в раціоні.Крок 1. Їжте мінімум 400 г овочів і 200 фруктів і ягід кожен день. Співвідношення овочів і фруктів в раціоні 2:1.Крок 2. Кладіть овочі та зелень до кожного прийому їжі. У вигляді десерту можна додати ягоди або невеликий фрукт.Їжте якомога більше різнокольорових різноманітних овочів, фруктів і ягід. Вони важлива складова здорового харчування. Слідкуйте, щоб на вашій тарілці кожен день (навіть взимку) появлялися кольори веселки, а половину обсягу складали овочі і фрукти з переважанням овочів.
