Як зрозуміти, що настав час викопувати цибулю: три головні ознаки
Як зрозуміти, що настав час викопувати цибулю: три головні ознаки

Як зрозуміти, що настав час викопувати цибулю: три головні ознаки

Щоб цибуля гарно зберігалась аж до наступного літа і не гнила, потрібно чітко розуміти, коли збирати врожай.Якщо викопати зарано - швидко зіпсується., якщо запізно - проросте або згниє, якщо не в ґрунті, то під час зберігання. А ще слід стежити за погодою. А ще вона легко може попектись на сонці, якщо спека буде тривалою.Gazeta.ua називає три чіткі ознаки, що настав час брати в руки лопату та кошики.Це перший сигнал, що настав час збору. Якщо майже вся цибуля втратила пружність і пера лягли на землю - овоч дозрів.Спробуйте пальцями - якщо шийка вже не м'ясиста, а висохла і зморщилася, це означає, що процес дозрівання завершився.Зовнішнє покриття цибулин має бути сухим, паперовим і добре відділятися. Це ознака готовності до збирання та подальшого зберігання.Якщо ви вирощували середньо- або великоплідну цибулю, дочекайтесь, поки вона набере вагу. Не спішіть зривати дрібні головки.Під час останніх тижнів дозрівання цибулі не потрібний полив.Це допоможе цибулинам "підсохнути" в землі й уникнути гнилі після викопування. Збирати цибулю краще в суху сонячну погоду. Після збору дайте їй підсохнути на городі або в добре провітрюваному місці кілька днів. Так ви збережете врожай надовго.Одразу після збирання обрізати пера в цибулі не потрібно. Овоч ще дозріває і отримує поживні речовини. Формується щільне лушпиння. А шийка настільки висохне за два-три тижні, що й не буде потреби обрізати. Сама відпаде або злегка можна буде відламати.По-друге, свіжозрізане перо відкриває доступ до внутрішніх тканин цибулини. Якщо обрізати зелень одразу після викопування, соки ще циркулюють, і це створює ідеальні умови для розвитку гнилі під час зберігання.У перші тижні цибулю потрібно зберігати у темному приміщенні з чудовою циркуляцією повітря.

Джерело матеріала
loader
loader