62 гривні за соковиту мрію: у чому секрет персиків із бессарабського села Удобне
Персиковий сезон у розпалі. Прилавки на ринках та в супермаркетах ломляться від рясноти дарів літа. Одні з найяскравіших і запашних – персики та нектарини, які конкурують із головною ягодою другої половини літа - кавуном. Звідки на українські ринки везуть найсмачніші персики та де їх можна набрати дешево – у матеріалі Коротко про.
Привіз саджанці та технологію вирощування з Криму
Персикові сади ростуть на самому кордоні з Молдовою на Одещині за кілька кілометрів від Дністровського лиману. Це – село Удобне, яке за останні десятиліття завоювало славу персикової столиці країни.
Місцеві згадують, як в Удобному з'явилися персики, яких тут зроду не було.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F11%2Fac218a649e656b8f11a5e017bdabacb5.jpg)
Ексагроном місцевого кооперативу, а сьогодні – військовослужбовець Єгор Бабенко. Фото: скріншот відео
- У нас був односелець Олексій, уже покійний, який привіз в Удобне технології вирощування персиків з Криму, - розповідає Коротко про ексагроном місцевого кооперативу, а сьогодні – військовослужбовець Єгор Бабенко. – Він закінчив у Криму інститут, агроном, спеціалізація з вирощування персиків. Повернувся до села із саджанцями різних сортів, технологією вирощування, обробки та догляду за деревами.
І справа пішла. Селяни переймали досвід вирощування фруктів один в одного – сьогодні персики та нектарини тут у кожному саду. Персикові дерева уперше висадили у 1990-х, а у 2000-х з'явився кооператив. Вже 2006 року українські покупці скуштували плоди першого врожаю бессарабських персиків із кооперативу. Сподобалось! Сьогодні тут – понад 30 гектарів персикових садів та ще вісім нектаринових.
Сезон збору стартує на кілька тижнів раніше
Персик виростити – справа непроста. Дуже вже цей фрукт примхливий. Навіть на півдні країни дерева самі по собі врожаю не даватимуть, потрібен догляд. Та й плодоносить дерево недовго, близько 5-6 років. До того ж стовбур та гілки у нього дуже ламкі, буває, що падають під вагою плодів. Потрібно постійно оновлювати сад.
– Це не дуб, що посадив і 300 років жолуді збираєш, – сміються місцеві.
Перші українські персики, які з'являються на прилавках, – саме з Удобного. Тут їх починають збирати на кілька тижнів раніше, ніж, наприклад, у сусідніх Чернівцях, які теж претендують на славу персикового краю. Зараз сезон збору персиків якраз у розпалі. На прилавки вони потрапляють із цінником 100-170 гривень, із Удобного їх відвантажують за ціною від 62 гривень. На одеському Привозі оптом можна знайти по 70 гривень. Причому не кам'яні та бліді, а червонобокі, соковиті та запашні. В Удобному їх вирощують у кожному дворі, продають на трасі ящиками та роблять покупцям гарні знижки.
– У Чернівецькій області більше дощів, у нас майже завжди сонячно, ось ми їх і випереджаємо за строками дозрівання та збору, – зазначає Єгор Бабенко. – Наші сади ростуть на вершині пагорба, на висоті 80 метрів над рівнем моря, тут чудовий мікроклімат. У садах на висоті 30 м над рівнем моря персики вже інші. У когось в Удобному цього року вони померзли навесні, в когось – ні. Все залежить від місця розташування насаджень.
Холодний травень із заморозками таки нашкодив фруктовим деревам навіть на вершині пагорбів. За словами співрозмовника, збереглося 60-70% врожаю, це менше, ніж минулого року. Але погоду не замовиш.
– Старі сорти персиків морози, в принципі, витримали, а ось нові насадження – не такі стійкі, і у них помітна втрата врожаю, – продовжує Єгор Бабенко. – Американські та іспанські сорти померзли на 60-70%.
Для місцевих запашний фрукт – не делікатес. Фото: seeds.org.u
Стиглими персики не збирають
З Удобного в українські супермаркети щоліта вирушає понад 6 тисяч тонн персиків. Один з найпопулярніших сортів персиків - Sugar time. Його збирають ще з 20-х чисел червня, буковинські фрукти цього сорту приєднуються на початку липня.
– Коли у нас закінчується цей сорт, він починає дозрівати в інших регіонах. Ми у цей час вже збираємо інші сорти, - зазначають у кооперативі. – Усе продаємо на одному ринку разом із конкурентами. Наш персик солодший і більший. Загалом у нас близько 50 сортів персика.
Багато хто помітив, що персики та нектарини у супермаркетах цього року – дуже тверді. Навіть не всі ризикують брати їх – загрожує візитами до стоматолога.
- Так, усі ведуться на замовлення ринку, зокрема, так було і в нас, - зізнаються в кооперативі. - Був час, коли смак фрукта був неважливий, замовники казали: «Дайте нам сорти твердіші, більші, щоб лежали». Зараз ми намагаємося вирощувати, щоб плоди були смачні та солодкі. Ті, що в супермаркетах, мають ще трохи дійти. Якщо персики збирати вже зрілими, їх навіть до супермаркета не довезеш. Такими є правила гри.
Персики місцеві відправляють не лише до супермаркетів та магазинів, їх можна купити і на трасі біля повороту на Удобне, причому вдвічі дешевше, ніж у магазинах в Одесі, до якої – 60 км.
У сусідніх селах, де за примхами природи персикові дерева не плодоносять, заздрять мешканцям Удобного – у них і робота є, і село розвивається, діти та молодь бачать своє майбутнє саме тут, а не в мегаполісах, куди тікають від безробіття з населених пунктів, що вимирають. Персики та технологія їхнього вирощування, привезені колись місцевим жителем, врятували Удобне від сірого майбутнього багатьох сіл в українській глибинці.
Цвітіння садів - це видовище, гідне особливої уваги туристів. Фото: culturemeter.od.ua

