Чому петрушка має бути в раціоні кожного: дев'ять причин
Чому петрушка має бути в раціоні кожного: дев'ять причин

Чому петрушка має бути в раціоні кожного: дев'ять причин

Петрушка у багатьох росте на грядках, але не всі знають, що ця рослина - справжнє джерело цінних мікроелементів.Розповімо, чому її варто додати до раціону.Всі корисні властивості петрушки обумовлені флавоноїдами, які є в її складі, вітаміном С та каротинами. Петрушку можна використовувати для лікування ниркових захворювань, таких як сечокам'яна хвороба або камені в нирках. Вона також може бути корисною для лікування високого кров'яного тиску через її сечогінний ефект.Петрушка має антимікробну та сечогінну дію, що може допомогти при рецидивах мікроорганізмів у сечових шляхах вище сфінктера сечового міхура, які в нормальних умовах стерильні (ІСШ).Петрушка може допомогти підвищити імунітет і зміцнити імунну систему, оскільки вона багата на вітамін К, вітамін С, цинк і вітамін А, а також містить антимікробні властивості. Деякі дослідження показують, що петрушка особливо ефективна проти таких бактерій, як золотистий стафілокок. Вона також ефективна для лікування вірусів застуди та грипу.Вживання петрушки може бути корисним для діабетиків, щоб регулювати рівень цукру в крові та захищати печінку завдяки її антиоксидантній дії. Крім того, флавоноїди, що містяться в петрушці, також допомагають запобігти появі діабету, що робить її чудовим варіантом для пацієнтів з діагнозом переддіабету.Петрушка багата калієм, який необхідний для виведення натрію через сечу. Вона також має сечогінні властивості. Ці два фактори допомагають знизити артеріальний тиск і боротися із затримкою рідини. Дізнайтеся про інші природні сечогінні засоби, які можуть допомогти при затримці рідини в організмі.Оскільки ця рослина багата на залізо та фолієву кислоту, вона може бути корисною для лікування анемії. Залізо є одним з компонентів еритроцитів, які відповідають за транспортування кисню в крові, тоді як фолієва кислота також необхідна для формування та розвитку цих клітин. Крім того, петрушка також містить вітамін С, який допомагає всмоктуванню заліза в кишківнику.Петрушка багата на каротиноїди, в основному лютеїн і зеазантин, які є компонентами, що допомагають підтримувати зір і сприяють здоров'ю очей. Деякі дослідження показують, що ці сполуки допомагають запобігти дегенерації жовтої плями, пов'язаній зі старінням, яка є хворобою, що може призвести до сліпоти.Петрушка містить лютеїн, тип каротиноїду, який має антиоксидантну дію. Він допомагає зменшити окислювальну шкоду у верхніх шарах шкіри, спричинену УФ-променями, сигаретним димом і забрудненням. Це може допомогти запобігти ранньому старінню. Крім того, петрушка містить вітамін С, який є не тільки потужним антиоксидантом, але й сприяє утворенню колагену в організмі, що зменшує в'ялість шкіри і робить її більш пружною та еластичною.Петрушка допомагає стимулювати виведення рідини з організму, хоча одне дослідження повідомляє, що вона також може допомогти з виведенням кальцію з сечею і підвищити рівень рН сечі. Ці фактори разом можуть запобігти утворенню каменів у нирках. Дізнайтеся більше про те, що спричиняє утворення каменів у нирках і як їх лікують.Петрушка багата на антиоксиданти, флавоноїди та каротиноїди - сполуки, які допомагають боротися з пошкодженням клітин, спричиненим вільними радикалами, а також окислювальним стресом. Ці процеси пов'язані з розвитком раку та інших хронічних захворювань. Флавоноїди пов'язані зі зниженням ризику раку товстої кишки та ожиріння. Каротиноїди, такі як лютеїн, можуть пригнічувати ріст ракових клітин при раку молочної залози. Вітамін С, який також міститься в петрушці, може знизити ризик розвитку раку простати.Петрушка широко використовується в українській, бразильській, близькосхідній, середземноморській та американській кухні. Коріння і свіже або сухе листя часто використовують для ароматизації страв і приготування консервації. Петрушка в сухому або свіжому вигляді - одна з найпопулярніших приправ.Зелень петрушки - популярний інгредієнт різних салатів і закусок, її додають у бульйони, супи і борщі, м'ясні і рибні страви. Зелень подають разом із картоплею, рисом, додають в рагу, соуси, запіканки і омлети.

Джерело матеріала
loader
loader