/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F16ea52fd1007d4dede98f1c768e790c3.jpg)
Кишкові інфекції влітку: як захиститися та не потрапити до лікарні
У літній період ризик підхопити кишкову інфекцію в Україні суттєво зростає / © Unsplash
Від початку року в Україні зафіксовано майже 25 тисяч випадків кишкових інфекцій.Основні причини зараження — недоброякісна їжа, забруднена вода, порушення гігієни та купання в непридатних для цього водоймах.
Про це йдеться у матеріалі «РБК-Україна».
Основні збудники
Гострі кишкові інфекції викликають різні мікроорганізми:
-
бактерії: сальмонела, кишкова паличка, шигела, стафілокок, клебсієла, кампілобактер, протей;
-
віруси: ротавіруси, аденовіруси, ентеровіруси, норовірус;
-
найпростіші: амеба.
Як відбувається зараження
Найчастіше інфекції передаються через:
-
споживання заражених продуктів (особливо м’яса, яєць, молочних виробів без належної обробки);
-
пиття неякісної води;
-
немиті овочі та фрукти;
-
контакт із забрудненими предметами побуту;
-
купання у водоймах із сумнівною чистотою.
Симптоми, на які варто звернути увагу
Типовими проявами кишкових інфекцій є:
-
нудота, блювання;
-
діарея;
-
біль у животі;
-
слабкість;
-
підвищення температури;
-
головний біль;
-
ознаки зневоднення (особливо небезпечне для дітей і літніх людей).
Що робити при зневодненні
Втрати рідини при кишкових інфекціях можуть призвести до серйозних ускладнень: погіршення роботи серця, нирок, мозку. Основні ознаки зневоднення:
У дітей:
-
сухість у роті;
-
відсутність сечовипускання;
-
млявість, плач без сліз.
У дорослих:
-
сильна спрага;
-
прискорений пульс;
-
темна сеча;
-
запаморочення;
-
сухість шкіри та слизових.
У важких випадках можливі судоми, непритомність і ниркова недостатність.
Як лікуватися
При перших симптомах варто звернутися до лікаря. До постановки діагнозу слід:
-
пити багато рідини (краще — спеціальні регідратаційні розчини);
-
приймати ентеросорбенти;
-
дотримуватися щадного раціону (виключити смажене, жирне, сирі овочі та фрукти).
Антибіотики або інші препарати призначаються лише після аналізів.
Як запобігти кишковим інфекціям
Щоб мінімізувати ризик, дотримуйтеся простих правил:
-
мийте руки після вулиці, туалету, перед їжею;
-
ретельно мийте овочі, фрукти;
-
уникайте сирих або недостатньо оброблених продуктів;
-
зберігайте їжу за температурного режиму;
-
не купайтеся у водоймах, які не мають дозволу на використання;
-
не ковтайте воду під час купання;
-
користуйтеся окремими ножами та дошками для сирого м’яса;
-
регулярно дезінфікуйте поверхні на кухні.
Нагадаємо промасове отруєння в закладі ресторатора Міші Кацурінау Львові. Там через спалах кишкової інфекції у людей, яких госпіталізували, виявили бактерію Salmonella enteriditis, що викликає кишкові інфекції. А під час епідеміологічного розслідування фахівці Держпродспоживслужби виявили низку порушень чинного законодавства.
Зокрема, персонал порушував правила миття посуду: інвентар кондитерського цеху мився разом з інвентарем м’ясного та овочевого цехів у підвальному приміщенні, повідомили експерти.
Раніше у Полтаві масово отруїлись майже 30 студентів. Там тежзареєстрували спалах гострої кишкової інфекції.
-
Сік чи кислота: на Закарпатті дівчина опинилась в реанімації після ковтка напою у кафе
-
Масове отруєння в одеському ліцеї: 46 курсантів госпіталізували до лікарні
-
Масове отруєння у Києві: на Подолі закрили піцерію, яка пропонувала відвідувачам неякісну їжу

