/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fe0e7ae1bbf0cce285772d75a53e37409.jpg)
Як правильно сушити яблука, щоб вони довго зберігали cмак і користь: найкращі способи
Як сушити яблука: усі способи / © www.freepik.com/free-photo
Розповідаємо про найкращі способи сушіння яблук, які допоможуть зробити ідеальні сухофрукти, що не псуватимуться упродовж багатьох місяців. Про це пише ресурс «Ми-Україна».
Як підготувати яблука до сушіння
-
Миття та просушування. Ретельно помийте плоди під проточною холодною водою та витріть насухо рушником.
-
Нарізка. Кружальцями — це швидкий спосіб, за якого можна легко позбутися насіння, воно випадатиме саме. Скибочки найкраще підійдуть для приготування десертів та компотів.
-
Захист від потемніння. Щоб яблука залишилися світлими, замочіть їх на 3 хвилини в розчині солі — 10 г на 1 л холодної води, потім відкиньте на друшляк і злегка підсушіть на рушнику.
Як сушити яблука на свіжому повітрі
-
Розкладіть нарізані яблука в один шар на чистій тканині, таці чи харчовій плівці.
-
Накрийте марлею чи сіткою, щоб захистити від комах.
-
На сонці скибочки висихають за 2-3 дні, у тіні чи в прохолодну погоду — за 5-8 днів.
-
Періодично перевертайте плоди для рівномірного сушіння.
Сушіння в тіні зберігає більше вітаміну С.
Як сушити яблука в духовці
-
Застеліть деко пергаментом, викладіть скибочки яблук в один шар.
-
Встановіть температуру 60 °C, залиште дверцята прочиненими на 8-10 см.
-
Перевертайте яблука кожну годину.
-
Час сушіння має становити до 7 годин, залежно від сорту та товщини скибочок.
Якщо сушити яблука за температури 50 °C, вони збережуть свій яскравий аромат.
Як правильно сушити яблука в електросушарці
-
Розкладіть яблука на піддонах одним шаром.
-
Установіть температуру 60 °C.
-
Сушіть 5-7 годин, за потреби — до 9 годин.
Не треба перевертати й контролювати процес, сушарка сама підтримує оптимальну температуру.
Сушіння яблук в мікрохвильовій печі
-
Викладіть яблука на тарілку, застелену паперовим рушником.
-
Сушіть 3 хвилини за потужності 1000-1200 Вт, потім переверніть та досушіть 3 хвилини на 700-800 Вт.
Такий спосіб сушіння підходить лише для невеликих порцій.
Як правильно зберігати сушені яблука, щоб не зіпсувалися
Щоб сухофрукти залишалися свіжими й ароматними:
-
Використовуйте лляні мішечки, скляні банки, бляшані ємності чи щільні картонні коробки.
-
Зберігайте у сухому, темному та прохолодному місці, подалі від спецій і продуктів із сильним запахом.
-
Раз на 3 тижні перевіряйте на наявність вологи, плісняви чи комах.
-
Можна додати у тару кілька сухих гілочок м’яти чи лаванди, вони відлякують шкідників і додають легкого аромату.
