/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F1d8d1c92b362dde96fd48dbd5204bc4d.png)
Серце, нерви та імунітет: чому лікарі радять їсти кавунове насіння
Кавун – це справжній символ літа, але ми часто не замислюємося над тим, що робити з його кісточками.
Більшість людей звикли їх викидати, хоча насправді вони приховують чимало користі. Лікар Юрій Габорець пояснив, що кісточки даремно вважають непотребом – у них є речовини, які позитивно впливають на організм, повідомляє Юрій Габорець.
По-перше, це джерело омега-6 жирних кислот, що допомагають серцю та судинам, знижують рівень "поганого" холестерину й підтримують мозок. Також у кісточках багато магнію та цинку. Магній необхідний для роботи нервів, м’язів і серця, а цинк відповідає за імунітет, стан шкіри, волосся і навіть репродуктивне здоров’я.
Крім того, у складі є антиоксиданти й поліфеноли – вони уповільнюють старіння клітин та зменшують ризик розвитку хронічних хвороб. Важливим є й рослинний білок разом з вітамінами групи B – вони відновлюють тканини та регулюють обмін речовин.
Найкраще користь відчутна тоді, коли кісточки добре розжовують або підсмажують, як насіння гарбуза. У такому вигляді поживні елементи засвоюються краще. Та є моменти, коли обережність необхідна. Маленьким дітям до 5-6 років їх давати не варто – є ризик подавитися. Не слід і ковтати багато нерозжованих кісточок, адже вони погано перетравлюються й можуть викликати закрепи чи подразнення шлунка.
Щодо популярного міфу про апендицит – наука його не підтверджує. Проте лікар радить не зловживати кісточками у відриві від м’якуша. Усе добре в міру, і навіть дрібниці здатні впливати на здоров’я.
Кавунові кісточки – маленькі, але цінні джерела вітамінів, мінералів і корисних жирів. Якщо ви споживатимете їх правильно та розумно, вони стануть не сміттям, а додатковим елементом вашого раціону.
"Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця."
Раніше ми повідомляли, може стати смертельно небезпечним: популярний сніданок, який збільшує ризик захворювання на рак.
Містять "гормони щастя": продукти, які покращують сон та настрій - детальніше на Знай.ua.

