/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Ffdc3684a0822c20a0b9d718423cd3c73.png)
Які продукти дешевшають та до чого готуватись далі
У липні 2025 року українські споживачі відчули помітні зміни на продуктовому ринку.
Завдяки масовому надходженню овочів нового врожаю ціни на цю категорію товарів знизилися в середньому на 23,9%. Про це свідчать дані Держстату, які оприлюднив Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки".
Найбільше серед овочів подешевшали:
- буряк – на 55,3%;
- цибуля – на 44,8%;
- морква – на 37,9%;
- капуста – на 24,5%.
Серед інших продуктів спад зафіксували лише на цукор, вартість якого зменшилася на 2,8%. Аналітики пояснюють це падінням попиту, адже врожай ягід та кісточкових фруктів постраждав від весняних заморозків.
Водночас частина продуктів навпаки подорожчала. У липні зросли ціни на:
- фрукти – на 1,7%;
- яйця – на 1,5%;
- макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти – на 1,4%.
Невелике зростання зафіксовано й по інших позиціям: вершкове масло додало 0,2%, а хліб – 0,9%.
У річному вимірі ситуація виглядає значно драматичніше: у порівнянні з липнем 2024 року, споживчі ціни на продукти харчування зросли на 22,5%. Лідерами подорожчання стали:
- яйця – +82,4%;
- фрукти – +52,1%;
- соняшникова олія – +30,4%;
- м’ясо та м’ясопродукти – +24,2%.
За перші сім місяців 2025 року найбільше подорожчали яйця (+41,3%), соняшникова олія (+32,3%), овочі, масло та фрукти (близько +30%).
Фахівці підкреслюють, що головним чинником інфляційного тиску залишаються саме харчові продукти. У найближчі місяці сезонне здешевшання овочів ще певною мірою стримуватиме зростання цін, однак в сегменті плодово-ягідних культур ситуація протилежна – через скорочення врожаю подорожчання продовжиться.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, кіло шашлику вже під 400 грн: супермаркети різко підвищили ціни на м'ясо.

