/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F729272fe3aece1e614b249a085552dae.jpg)
В Україні зменшиться виробництво цукру
Про це свідчать дані Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор», передає Укрінформ.
«З 1 вересня запускаються 27 заводів, на два менше, ніж минулого року. Аналітики прогнозують виробництво близько 1,5 млн т цукру в Україні. Це менше на 300 тис. т порівняно з минулим сезоном, але цей обсяг перекриває внутрішнє споживання цукру, що з 2022 року оцінюється на рівні 900 тис. т», - ідеться у повідомленні.
Так, протягом останніх п'яти років площі під цукровим буряком в Україні залишались стабільними - на рівні 220 тис. га. Однак цьогоріч спостерігається скорочення на 22% проти попереднього року - до 198 тис. га.
Найбільше цукрових буряків традиційно вирощують у Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській та Полтавській областях.
За прогнозами аналітиків асоціації, експорт цукру в сезоні 2024/2025 МР складе 580 тис. т, або близько 32% від виробленого в країні цукру аналогічно до 2022/2023 МР. Ймовірно, своє 10-те місце в списку провідних експортерів Україна втратить, але у топ-15 світових експортерів все ж залишиться.
Наступного маркетингового року очікується профіцит цукру до 5 млн т, однак світові запаси залишаються на 9-річному мінімумі. За даними World Market Prices, навіть в урожайні роки ціни на цукор залишаються високими або зростають.
Як повідомлялось, Україна у 2024/2025 маркетингового року (МР) експортувала494 тис. тонн цукру, з яких лише 10% поставлено до країн Євросоюзу.

