/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F09b8f016ef998cb399c8c047b19f5351.jpg)
Вегетаріанці чи мʼясоїди – хто має вищий ризик раку
У дослідженні взяли участь понад 79 тисяч жителів двох країн, у яких на початку спостереження не було жодних онкологічних хвороб, пише 24 Канал з посилання на The American Journal of Clinical Nutrition.
Нове дослідження впливу дієти
Тих, хто дотримувався рослинних дієт, розділили на три групи:
- перша – суворі вегетаріанці, які повністю відмовилися від продуктів тваринного походження;
- друга – оволактовегетаріанці, які не їдять м’ясо і рибу, але вживають молочні продукти та яйця;
- третя – пескетаріанці, які виключили м’ясо птахів і ссавців, але залишили в раціоні рибу, морепродукти, молоко та яйця.
Дані в цих групах науковці порівнювали з результатами людей, які їдять м’ясо щонайменше раз на тиждень. Протягом майже восьми років дослідники аналізували стан здоров’я кожного учасника за допомогою сучасних статистичних інструментів.
Виявилося, що серед вегетаріанців частіше зустрічалися люди старшого віку, вони довше годували дітей грудьми, рідше користувалися оральними контрацептивами або гормональною терапією у період після менопаузи й мали вищий рівень освіти.
Вегетаріанство зменшує ризик раку
Головний результат: сукупний ризик розвитку онкологічних хвороб у людей, які виключили м’ясо з раціону, виявився на 12% нижчим, ніж у м’ясоїдів. Для найпоширеніших типів пухлин – меланоми, раку щитоподібної залози, яєчників та підшлункової залози – різниця сягнула 18%.
Особливо сильно знизився ризик розвитку колоректального раку (мінус 21%), раку шлунка (мінус 45%) та захворювань лімфатичної системи (мінус 25%). Найменшого ризику зазнали суворі вегетаріанці – у них він був меншим на 24%.
Втім, автори чесно визнають: використана методика не дозволяє стверджувати, що саме харчування стало причиною таких результатів, хоча очевидні відмінності між групами спостерігаються.
Водночас дослідження має певні обмеження: вісім років – не надто тривалий термін для оцінки довгострокових тенденцій, а кількість дітей у кожного учасника не враховувалася, хоча відомо, що багатодітні люди рідше хворіють на рак.
Яке мʼясо найшкідливіше?
- Найшкідливішим для здоров’я вважається перероблене м’ясо – різні ковбаси, сосиски, копченості та бекон. У таких продуктах багато солі, консервантів і хімічних добавок, що збільшують ризик розвитку раку, хвороб серця та діабету.
- Також шкідливо часто їсти червоне м’ясо (яловичина, свинина, баранина), особливо якщо воно жирне або смажене, адже це сприяє підвищенню холестерину та навантаженню на судини й серце.
- Кориснішою альтернативою є птиця, але у всьому важлива помірність і спосіб приготування.

