/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F245f508b0fa1877e7027562ba587214f.jpg)
Знайшли ще один позитивний ефект від регулярного вживання кави
Американські науковці вирішили знайти відповідь на це питання, проаналізувавши дані масштабної програми NHANES, зібрані у 2011 – 2018 роках. Основні висновки дослідники опублікували у журналі Frontiers in Nutrition, пише 24 Канал.
У дослідженні розглядали результати понад 8 тисяч дорослих: вчені детально аналізували їхній раціон, а також вимірювали склад тіла за допомогою спеціального сканування. Головним індикатором був показник співвідношення маси скелетних м’язів кінцівок до індексу маси тіла, який допомагає помітити ранню втрату м’язової тканини.
Кава захищає мʼязи
Виявилося, що у тих, хто регулярно вживав найбільше кави, середній об’єм м’язової маси кінцівок був на 13% більшим, ніж у тих, хто каву зовсім не пив. Якщо враховувати загальне споживання кофеїну з різних джерел, цей показник залишався на рівні 11 – 12%. Примітно, що аналогічного ефекту не було у любителів кави без кофеїну.
Втім, серед людей з ожирінням (індекс маси тіла 30 і вище) ця позитивна тенденція зникала. Дослідники припускають, що для цієї групи можлива користь від кофеїну знижувалася через хронічне запалення та прискорене руйнування м’язів.
Вчені наголошують: дослідження є спостережливим – воно встановлює лише статистичний зв’язок, але не доводить прямої причини та наслідку між вживанням кави й збільшенням м’язової маси. Ба більше, мова йде саме про об’єм м’язів, а не про їхню силу чи функціональні можливості.
Водночас результати добре узгоджуються з іншими науковими роботами щодо ролі кофеїну та поліфенолів у підтримці здоров’я м’язів. Ці речовини сприяють зниженню запалення та оновленню м’язових клітин. А відсутність ефекту у безкофеїнової кави свідчить про ключову роль саме кофеїну,
– зазначив автор дослідження доктор Вей Жу.
Та все ж основні чинники хорошої фізичної форми – це регулярні силові тренування, повноцінне харчування з достатньою кількістю білка і якісний сон.
Інші корисні властивості кави
Джерело Harvard College
- Кофеїн стимулює центральну нервову систему, покращує пам’ять, концентрацію та настрій.
- Регулярне споживання кави пов’язане зі зниженням ризику розвитку хвороби Паркінсона, Альцгеймера та діабету 2 типу.
- Кава є джерелом антиоксидантів, які борються з окисним стресом у клітинах організму.
- Кофеїн підвищує рівень енергії, сприяє покращенню спортивної продуктивності і дає відчуття бадьорості.
- Споживання кави асоціюється з меншим ризиком розвитку депресії і суїцидальних думок.
- Кава має позитивний вплив на стан печінки, допомагає знизити ймовірність розвитку цирозу та інших печінкових захворювань.
- Також фіксується зниження ризику розвитку деяких видів раку, зокрема раку печінки.

