/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F1b5e3d623b8b096fd41115d152b5c4e9.jpg)
Пекуча таємниця схуднення: що робить перець чилі з нашим тілом
Чилі / © pixabay.com
Науковці з’ясували, що вживання гострої їжі може позитивно впливати на обмін речовин і допомагати у боротьбі із зайвою вагою. Основна діюча речовина перцю чилі — капсаїцин — відповідає за пекучий смак і водночас запускає процеси, які впливають на метаболізм.
Про це повідомило видання Popular Science.
Потрапляючи на рецептори TRPV1, капсаїцин стимулює вироблення норадреналіну. У результаті активується так званий бурий жир, який відрізняється від білого тим, що виробляє тепло і витрачає енергію з жирових запасів.
Цей механізм отримав назву термогенез. Дослідження показують: завдяки йому організм може додатково спалювати приблизно 116 калорій на день. Хоча цього недостатньо для суттєвої втрати ваги, ефект може мати значення у поєднанні з фізичною активністю та раціональним харчуванням.
Ще один вплив чилі пов’язаний з апетитом. Через пекучість його важко вживати швидко та у великій кількості, а це допомагає уникати переїдання. Окрім того, наукові дані свідчать, що капсаїцин може знижувати рівень греліну — гормону, який відповідає за відчуття голоду. Таким чином, перець чилі сприяє як швидшому обміну речовин, так і контролю кількості спожитої їжі.
Окрім впливу на вагу, дослідження свідчать про інші корисні властивості чилі. Зокрема, регулярне його вживання може знизити ризик смерті від серцево-судинних хвороб на 26%, а від онкологічних — на 23%. Ефект пов’язують зі здатністю капсаїцину зменшувати запалення та розслаблювати судини, що сприяє зниженню артеріального тиску.
Гостра їжа також має вплив на емоційний стан. У відповідь на біль, спричинений капсаїцином, організм виділяє ендорфіни та дофамін. Це створює відчуття ейфорії, яке може зберігатися навіть після того, як пекучість у роті минає.
До Польщі залетіли дрони / © Getty ImagesЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →

