Українські цукрозаводи виробили за сезон 1,8 млн тонн продукції
Українські цукрозаводи виробили за сезон 1,8 млн тонн продукції

Українські цукрозаводи виробили за сезон 1,8 млн тонн продукції

Національна асоціація цукровиків України «Укрцукор» підбила підсумки сезону 2024/25, який завершився 31 серпня. За даними асоціації, в Україні було вироблено близько 1,8 млн. тонн цукру, що майже відповідає рівню попереднього сезону. У виробничій кампанії працювали 28 заводів, ще один — поза межами асоціації. 

Експорт цукру за сезон склав 580 тис. тонн, що становить 32% від загального обсягу виробництва. Це на 16% менше, ніж у 2023/24 МР, коли було експортовано 692 тис. тонн. Основними напрямками поставок стали країни світового ринку — 83% експорту, тоді як до ЄС пішло лише 17%. Для порівняння, у попередньому сезоні частка ЄС становила 77%.

Серед ключових імпортерів українського цукру — Туреччина (14%), Лівія (10%), Північна Македонія (8%), Ліван і Сомалі (по 5%). У межах ЄС найбільшим покупцем стала Болгарія, яка закупила 59% усього обсягу експорту до ЄС.

На фоні завершення сезону аграрії вже розпочали збирання цукрових буряків для переробки у 2025/26 МР. За уточненими даними, площі до збирання становлять 198 тис. га, а прогноз виробництва — 1,5 млн. тонн цукру, що на 300 тис. тонн менше, ніж торік.Однак попри зменшення виробництва внутрішнє споживання — близько 900 тис. тонн на рік, буде повністю забезпечене.

Джерело матеріала
loader
loader