/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2F937278d3532ed4349b0417634cf66761.jpg)
Українські цукрозаводи виробили за сезон 1,8 млн тонн продукції
Національна асоціація цукровиків України «Укрцукор» підбила підсумки сезону 2024/25, який завершився 31 серпня. За даними асоціації, в Україні було вироблено близько 1,8 млн. тонн цукру, що майже відповідає рівню попереднього сезону. У виробничій кампанії працювали 28 заводів, ще один — поза межами асоціації.
Експорт цукру за сезон склав 580 тис. тонн, що становить 32% від загального обсягу виробництва. Це на 16% менше, ніж у 2023/24 МР, коли було експортовано 692 тис. тонн. Основними напрямками поставок стали країни світового ринку — 83% експорту, тоді як до ЄС пішло лише 17%. Для порівняння, у попередньому сезоні частка ЄС становила 77%.
Серед ключових імпортерів українського цукру — Туреччина (14%), Лівія (10%), Північна Македонія (8%), Ліван і Сомалі (по 5%). У межах ЄС найбільшим покупцем стала Болгарія, яка закупила 59% усього обсягу експорту до ЄС.
На фоні завершення сезону аграрії вже розпочали збирання цукрових буряків для переробки у 2025/26 МР. За уточненими даними, площі до збирання становлять 198 тис. га, а прогноз виробництва — 1,5 млн. тонн цукру, що на 300 тис. тонн менше, ніж торік.Однак попри зменшення виробництва внутрішнє споживання — близько 900 тис. тонн на рік, буде повністю забезпечене.

