/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F9cdd4627f63a96182d52bb8fa92555f8.jpg)
Знайшли ще одну неочевидну, але поширену причину поганої памʼяті
Американські науковці з Університету Північної Кароліни виявили: нездорова їжа буквально перебудовує мозковий центр пам’яті та підвищує ризик когнітивних порушень, повідомляє 24 Канал з посиланням на Neuron.
Жирна їжа шкодить мозку
Лише за декілька днів на дієті з великою кількістю жирів особливі клітини-нейрони (так звані CCK-інтернейрони), які відповідають за пам’ять, стають надмірно активними. Причина – порушення здатності цих клітин засвоювати глюкозу, що призводить до погіршення когнітивних функцій.
Ми давно знали, що раціон і обмін речовин безпосередньо впливають на мозок, але нас здивувала швидкість реакції такої вразливої групи клітин. Вже через кілька днів на жирній їжі робота CCK-інтернейронів різко змінюється, і цього достатньо, щоб з’явилася забудькуватість,
– зазначила професорка Хуан Сон, авторка дослідження.
В експерименті мишей годували їжею, аналогічною за складом до фастфуду для людини – наприклад, гамбургерами та картоплею фрі. Через чотири дні їх мозкові центри пам’яті почали працювати з перебоями через ненормально високу активність CCK-нейронів. Що важливо – ці зміни з’являлися задовго до набору ваги або появи ознак діабету.
Цей досвід наочно демонструє, наскільки чутливою є пам’ять до щоденного раціону і чому важливо стежити за харчуванням заради здоров’я мозку. Як підкреслюють науковці, надлишок насичених жирів у їжі може підвищити ризик нейродегенеративних захворювань – таких як деменція чи хвороба Альцгеймера.
Що можна зробити?
Але є й хороша новина. Коли дослідники відновили нормальний рівень глюкози в мозку, гіперактивні нейрони "заспокоїлися", і миші знову стали добре запам’ятовувати інформацію. Це доводить: навіть при початку нейродегенерації змінити ситуацію можна – як за допомогою ліків, так і простих дієтичних стратегій, наприклад, інтервального голодування.
"Дослідження показує, як швидко їжа впливає на стан мозку. А ще дає надію: якщо втрутитися вчасно, пам’ять можна захистити і зменшити ризик довготривалих когнітивних проблем, пов’язаних із метаболічними порушеннями. У майбутньому такі підходи допоможуть стримувати епідемію деменції та хвороби Альцгеймера – захворювань, що часто пов’язані зі способом життя", – підкреслює професорка Сон.
Дослідники продовжують вивчати, чому нейрони, чутливі до глюкози, порушують ритми мозку, й чи можна поширити ці результати на людей. Але один висновок вже очевидний: турбота про харчування – ключ до здоров’я не лише тіла, а й розуму.
Як ще шкодить жирна їжа
Джерело: ЦГЗ
- Надлишок жирів у раціоні може призвести до набору зайвої ваги, підвищити рівень холестерину та збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
- Також жирна їжа часто негативно впливає на роботу печінки й травної системи, сприяє виникненню діабету та порушень обміну речовин.
- Включення в раціон більшої кількості овочів і нежирних продуктів допомагає підтримувати енергію, покращує самопочуття та знижує ризик розвитку хронічних хвороб.
