Щоб банани не темніли дуже довго: спробуйте цікавий метод, про який ще не чули
Щоб банани не темніли дуже довго: спробуйте цікавий метод, про який ще не чули

Щоб банани не темніли дуже довго: спробуйте цікавий метод, про який ще не чули

Банани швидко темніють і втрачають смак, якщо зберігати їх неправильно.Щоб вони залишалися свіжими, важливо знати, де їм найкомфортніше лежати та як уповільнити процес дозрівання. Декілька простих лайфхаків допоможуть насолоджуватися жовтими й ароматними фруктами довше, пише Leravi.Банани - тропічні фрукти, і холод вони не люблять. Якщо покласти їх у холодильник, шкірка швидко почорніє - видовище неприємне і часто збиває з пантелику. Але, як пояснюють продавці фруктів, "потемніла шкірка не означає, що сам банан зіпсувався".Насправді холод уповільнює вироблення цукрів і робить смак пріснішим, а текстуру - незвичною.Холодильник може бути корисним тільки в тому разі, якщо банан уже ідеально дозрів і ви плануєте з'їсти його протягом одного-двох днів. В інших випадках краще залишити фрукти в прохолодному місці, де вони зможуть дозрівати природним чином, не відчуваючи "шоку від холоду".Багато хто думає, що якщо прибрати банани в закриту шафу або комору, це їх захистить. Але ефект може бути зворотним. Банани виділяють етилен - природний гормон, що прискорює дозрівання. У замкнутому просторі цей газ накопичується, і фрукти надто швидко переходять зі стану "твердих" у "перестиглі".Крім того, в коморі буває або занадто сухо (фрукти пересихають), або занадто волого (з'являється пліснява і бактерії). А ще банани легко вбирають запахи, тож якщо поруч лежить, наприклад, часник або цибуля - смак плодів може змінитися.Цікавий факт: банани належать до так званих кліматичних фруктів - вони продовжують дозрівати навіть після збору врожаю, саме завдяки етилену. Тому часто ми купуємо зелені банани і чекаємо, поки вони "дійдуть" удома.На швидкість цього процесу впливають температура, циркуляція повітря та світло. Якщо враховувати ці фактори, можна регулювати, як довго банани залишаться свіжими.Зберігайте банани в прохолодному, добре провітрюваному місці за температури близько 15-20 °C.Один несподіваний прийом - підвішувати банани, а не класти їх у миску або на стіл. Так вони менше мнуться і довше залишаються без темних плям.Тримайте банани подалі від яблук, груш та інших плодів, що виділяють етилен. Це сповільнить їхнє перестиглість.Тримайте банани у відкритій фруктовій мисці для циркуляції повітря.Не загортайте в поліетилен і не кладіть у герметичні контейнери - волога тільки прискорить псування.Не зберігайте поруч із цитрусовими - різна вологість призведе до конденсату і гнилі.Перевіряйте плоди щодня, щоб вчасно з'їсти ті, що почали перестигати.

Джерело матеріала
loader