Чому ми споживаємо солі втричі більше норми і як швидко це виправити
Чому ми споживаємо солі втричі більше норми і як швидко це виправити

Чому ми споживаємо солі втричі більше норми і як швидко це виправити

Сіль містить приблизно 40% натрію – незамінного мінералу, без якого неможлива робота організму, повідомляє 24 Канал посиланням на American Heart Association.

Користь солі

  • підтримує водно-сольовий баланс;
  • відповідає за передачу нервових імпульсів;
  • забезпечує правильну роботу м’язів, у тому числі їх скорочення та розслаблення.

Хоча нашому тілу необхідна лише невелика доза натрію – приблизно 500 мг на добу, більшість людей отримує його в рази більше.

Скільки натрію у солі?

  • 1/4 чайної ложки солі – 575 мг натрію;
  • 1/2 чайної ложки – 1150 мг;
  • 3/4 чайної ложки – 1725 мг;
  • 1 чайна ложка – до 2300 мг натрію.

Оптимальна денна норма солі для дорослих – близько 5 г (або одна чайна ложка). Проте статистично середньостатистичний українець споживає 12 грамів солі щодоби, перевищуючи рекомендації у 2 – 3 рази.

Основні джерела солі

Цікаво, що основна частина вживаної нами солі – так звана прихована сіль, тобто та, яку додають у різноманітні харчі ще на етапі виробництва. Тому більшість людей споживають її навіть не помічаючи.

До продуктів-джерел солі здебільшого відносять:

  • ковбаси, сосиски, бекон, шинка,
  • готові десерти, випічка, хліб,
  • піца, фастфуд, снеки,
  • напівфабрикати, сири, чіпси,
  • солоні горішки,
  • різноманітні соуси – кетчуп, гірчиця, соєвий соус тощо,
  • сніданкові пластівці.

Натомість свіже м'ясо та овочі містять мінімальну кількість натрію і не вважаються джерелами надлишку солі.

Скільки солі безпечно для різних категорій людей?

Джерело ВООЗ

  • Немовлятам та малюкам сіль у їжу краще не додавати взагалі.
  • Для дітей 4 – 6 років – до 3 г солі на добу.
  • Діти від 7 років та дорослі – не більше 5 г (1 чайна ложка, або близько 2 г натрію).
  • Людям із захворюваннями серця і судин – ще менше.

Рекомендовано купувати йодовану сіль – це легко запобігає дефіциту йоду.

Чим небезпечне надмірне споживання солі?

Джерело ЦГЗ

Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево-судинних захворювань та хвороб нирок. Зменшення кількості солі до прийнятного рівня в раціоні допомагає підтримувати здоров'я серця, покращує загальне самопочуття та сприяє профілактиці багатьох хронічних хвороб,
– зазначили в ЦГЗ.

Є дані, що надлишок солі може прямо шкодити серцю, судинам і ниркам, а також посилювати деградацію кісткової тканини. Часте вживання солоних консервів (рибних, овочевих) збільшує ризик раку шлунка.

Навіть у людей із нормальним тиском обмеження натрію допомагає запобігати розвитку проблем із віком: знижує ризик серцевих нападів, інсультів, захворювань нирок, остеопорозу та навіть головного болю.

Як скоротити споживання солі?

  1. Обирайте продукти із низьким вмістом солі. Менше купуйте готової їжі, півфабрикатів, соусів. Читайте етикетки, шукайте склади без надлишку натрію чи консервантів.
  2. Готуйте їжу вдома. Додавайте більше зелені, спецій, часнику або імбиру для смаку замість солі.
  3. Готуйте власні соуси. Наприклад, томатний соус з овочами – смачно й корисно.
  4. Заберіть сільницю зі столу. Менше спокуси досолювати вже готові страви.
  5. Обирайте правильні закуски. Замість чіпсів та солоних горішків – несолені горіхи, фрукти чи овочі.
  6. Відмовтеся від шипучих таблеток. Вони можуть містити до 1 г солі в одній штуці – вибирайте класичні ліки.

Здоровий баланс солі – це простий, але ефективний спосіб гарно почуватися і попередити серйозні проблеми зі здоров’ям у майбутньому.

Джерело матеріала
loader
loader