/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F014416df78a7d8a24afbc0d11947875b.jpg)
Чому ми споживаємо солі втричі більше норми і як швидко це виправити
Сіль містить приблизно 40% натрію – незамінного мінералу, без якого неможлива робота організму, повідомляє 24 Канал посиланням на American Heart Association.
Користь солі
- підтримує водно-сольовий баланс;
- відповідає за передачу нервових імпульсів;
- забезпечує правильну роботу м’язів, у тому числі їх скорочення та розслаблення.
Хоча нашому тілу необхідна лише невелика доза натрію – приблизно 500 мг на добу, більшість людей отримує його в рази більше.
Скільки натрію у солі?
- 1/4 чайної ложки солі – 575 мг натрію;
- 1/2 чайної ложки – 1150 мг;
- 3/4 чайної ложки – 1725 мг;
- 1 чайна ложка – до 2300 мг натрію.
Оптимальна денна норма солі для дорослих – близько 5 г (або одна чайна ложка). Проте статистично середньостатистичний українець споживає 12 грамів солі щодоби, перевищуючи рекомендації у 2 – 3 рази.
Основні джерела солі
Цікаво, що основна частина вживаної нами солі – так звана прихована сіль, тобто та, яку додають у різноманітні харчі ще на етапі виробництва. Тому більшість людей споживають її навіть не помічаючи.
До продуктів-джерел солі здебільшого відносять:
- ковбаси, сосиски, бекон, шинка,
- готові десерти, випічка, хліб,
- піца, фастфуд, снеки,
- напівфабрикати, сири, чіпси,
- солоні горішки,
- різноманітні соуси – кетчуп, гірчиця, соєвий соус тощо,
- сніданкові пластівці.
Натомість свіже м'ясо та овочі містять мінімальну кількість натрію і не вважаються джерелами надлишку солі.
Скільки солі безпечно для різних категорій людей?
Джерело ВООЗ
- Немовлятам та малюкам сіль у їжу краще не додавати взагалі.
- Для дітей 4 – 6 років – до 3 г солі на добу.
- Діти від 7 років та дорослі – не більше 5 г (1 чайна ложка, або близько 2 г натрію).
- Людям із захворюваннями серця і судин – ще менше.
Рекомендовано купувати йодовану сіль – це легко запобігає дефіциту йоду.
Чим небезпечне надмірне споживання солі?
Джерело ЦГЗ
Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево-судинних захворювань та хвороб нирок. Зменшення кількості солі до прийнятного рівня в раціоні допомагає підтримувати здоров'я серця, покращує загальне самопочуття та сприяє профілактиці багатьох хронічних хвороб,
– зазначили в ЦГЗ.
Є дані, що надлишок солі може прямо шкодити серцю, судинам і ниркам, а також посилювати деградацію кісткової тканини. Часте вживання солоних консервів (рибних, овочевих) збільшує ризик раку шлунка.
Навіть у людей із нормальним тиском обмеження натрію допомагає запобігати розвитку проблем із віком: знижує ризик серцевих нападів, інсультів, захворювань нирок, остеопорозу та навіть головного болю.
Як скоротити споживання солі?
- Обирайте продукти із низьким вмістом солі. Менше купуйте готової їжі, півфабрикатів, соусів. Читайте етикетки, шукайте склади без надлишку натрію чи консервантів.
- Готуйте їжу вдома. Додавайте більше зелені, спецій, часнику або імбиру для смаку замість солі.
- Готуйте власні соуси. Наприклад, томатний соус з овочами – смачно й корисно.
- Заберіть сільницю зі столу. Менше спокуси досолювати вже готові страви.
- Обирайте правильні закуски. Замість чіпсів та солоних горішків – несолені горіхи, фрукти чи овочі.
- Відмовтеся від шипучих таблеток. Вони можуть містити до 1 г солі в одній штуці – вибирайте класичні ліки.
Здоровий баланс солі – це простий, але ефективний спосіб гарно почуватися і попередити серйозні проблеми зі здоров’ям у майбутньому.

