М'яка чи тверда їжа: вчені перевіряють, що змушує нас переїдати
М'яка чи тверда їжа: вчені перевіряють, що змушує нас переїдати

М'яка чи тверда їжа: вчені перевіряють, що змушує нас переїдати

Результати першого етапу роботи опублікували у журналі Nutrition Bulletin, інформує 24 Канал. Учасники дослідження отримували два типи меню: більш тверді страви з високим вмістом білка та м'які, калорійні страви.

Учені уже помічали, що більш м'які калорійні страви, які майже не потребують жування, споживаються швидше і у більшій кількості. Власне, це може призводити до переїдання та набору ваги, та досі було незрозуміло, що саме є шкідливішим – технологія обробки продуктів чи їхній склад.

Деталі експерименту?

У дослідженні Restructure учасники впродовж двох циклів по 14 днів харчувалися різними дієтами, розділеними двотижневою перервою:

  • Тверда дієта – страви, які потрібно довше жувати. Здебільшого, ці продукти багаті на білок.
  • М'яка дієта – швидко з'їдаються страви, більш жирні та м'які за текстурою.

Зауважте. До проєкту залучили здорових дорослих віком 21–50 років із нормальною вагою та апетитом.

Учасники отримуватимуть триразове харчування за встановленим меню, а на вихідні — готові набори додому. Перед і після кожного прийому їжі вони фотографуватимуть страви, зважуватимуть залишки та носитимуть спеціальні датчики для контролю активності та рівня цукру в крові. Також у них братимуть зразки крові та калу для аналізу мікробіома й гормонів.

Висновків ще немає?

Так, наразі можна говорити лише про гіпотези та попередні спостереження, але науково підтверджених результатів цього дослідження ще немає.

Головна мета експерименту – перевірити, чи допомагає тверда текстура та триваліше жування сповільнити переїдання і поліпшити обмін речовин, а також як змінюється щоденне споживання енергії, вага та метаболічні показники учасників.

Як час сніданку впливає на здоров'я?

  • Нове дослідження показало, що пізній сніданок у літніх людей може бути пов'язаний з підвищеним ризиком передчасної смерті. Водночас цей фактор не є прямою причиною, а скоріше індикатором проблем зі здоров'ям у людини.
  • Крім того, звичка пізно снідати частіше зустрічається серед людей з постійною втомою, депресією, проблемами із зубами, хронічними захворюваннями та генетичною схильністю до вечірнього хронотипу.
Джерело матеріала
loader
loader