/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F08d30349835e084756e33d6a6cb0cbb8.jpg)
Яке харчування може захистити від післяпологової депресії
Деталі дослідження?
Про це заявили науковці з Кіотського університету. У дослідженні взяли участь 344 жінки без діагностованих психічних розладів, інформує 24 Канал. Фахівці оцінювали не лише психоемоційний стан учасниць, але й якість сну, загальне самопочуття та склад мікрофлори кишечника.
За результатами, у 14% жінок виявили підвищений рівень депресії. У цих учасниць спостерігалася менша різноманітність кишкової мікробіоти, а також знижена кількість бактерій, які виробляють бутират – сполуку, важливу для здоров'я травної та імунної систем.
Крім того, жінки з ознаками депресії гірше спали, мали слабше фізичне здоров'я і частіше уникали йогуртів, молочних продуктів та ферментованих овочів.
У межах дослідження вчені визначили два основних типи харчування:
- Овочево-м'ясний – з великою кількістю риби, м'яса та овочів;
- Соєво-ферментований – з високим вмістом сої, грибів, морських водоростей, фруктів і продуктів бродіння.
Що виявили дослідники?
Жінки, які дотримувалися соєво-ферментованої дієти, демонстрували кращі показники психічного та фізичного здоров’я, а їхня мікрофлора була більш збалансованою.
Зауважте. Хоча дослідження не доводить прямого причинно-наслідкового зв'язку, а лише вказує на кореляцію, його результати підкреслюють потенційну роль раціону у профілактиці післяпологових розладів.
Вживання ферментованих продуктів, сої та морських водоростей може підтримувати кишкове здоров'я, що своєю чергою впливає на психоемоційний стан жінок після народження дитини.
Що треба знати про здоров'я вагітних?
Стрес та інфекції під час вагітності можуть "перепрограмувати" нейрони в гіпокампі, що спричиняє тривожну поведінку у майбутньому.
Дослідники з Австралії виявили, щоожиріння у жінок перед зачаттям і під час вагітності вдвічі підвищує ризик виникнення аутизму та інших нервово-психічних порушень у дітей.
