Урожай жита не покриє потреби українських пекарів
Урожай жита не покриє потреби українських пекарів

Урожай жита не покриє потреби українських пекарів

Урожай жита не покриє потреби українських пекарів

Збір жита цього року не покриє потребу вітчизняного хлібопекарського виробництва.

Таку думку висловив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко у коментарі «Укрінформ».

«Цьогоріч урожай жита суттєво менший, ніж обсяги внутрішнього споживання. Уже на початку наступного року жито, яке ми зібрали, просто закінчиться. Після цього виробникам доведеться закуповувати житнє борошно або зерно жита за кордоном — зокрема в країнах Балтії чи Польщі. Ми вже стикались із подібною ситуацією цього року навесні. Частина пекарів не мала запасів і змушена була купувати імпортне борошно, але цього року це станеться ще швидше, оскільки, на відміну від минулого року, цього сезону майже відсутні перехідні залишки, а урожай зменшився», — пояснює президент асоціації.

Він запевняє, що нестача житнього борошна у виробників не створить дефіциту продукції на полицях, але вплине на ціну — передусім через вищу ціну імпорту та складну логістику. Минулого року навесні за тонну імпортного житнього борошна українські виробники платили близько 20 тис. грн, тоді як вітчизняне на початку сезону коштувало близько 8 тис. грн. Проте виробники не скорочують обсяги житнього хліба навіть попри зростання собівартості. Причина проста — вони працюють не «від врожаю», а під конкретні замовлення торговельних мереж.

«Як це не парадоксально, але не пекарі вирішують, скільки та якого хліба випікати. Адже ми випікаємо хліб за заявками торгівлі. Якщо людям подобається пшеничний хліб, то його й потребуватиме торгівля, а отже у нас буде більше заявок на його випікання. А як подобається житній — то будемо випікати більше його», — каже експерт.

Джерело матеріала
loader
loader