Смачний та безпечний: як обирати шоколад
Смачний та безпечний: як обирати шоколад

Смачний та безпечний: як обирати шоколад

Смачний та безпечний: як обирати шоколад

Рекомендації дали у Держпродспоживслужбі.

В Україні права споживачів захищаються відповідним законодавством. На полицях магазинів покупці можуть знайти широкий асортимент шоколаду та цукерок. Обираючи ці смаколики, важливо звертати увагу на їх склад. Фахівці Держпродспоживслужби розповіли, як правильно вибирати шоколад.

Який вміст какао-продуктів має бути в шоколаді

Фахівці пояснили, що у справжньому шоколаді обов’язково повинні бути какао-терте (какао маса) і масло какао.

«Якщо ж частину чи весь обсяг какао-масла замінено на рослинні жири (наприклад, пальмова олія) або кондитерський жир правильною назвою такого продукту буде «кондитерська плитка» або «солодка плитка», але не шоколад», – йдеться у повідомленні.

У Держпродспоживслужбі підкреслили, що найменування «шоколад», «молочний шоколад» та «шоколад «кувертюр»/couverture дозволяється доповнювати інформацією про показники якості за умови, що продукція містить:

  • для шоколаду – не менше ніж 43 % какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини та не менше ніж 26 % какао-масла;
  • для молочного шоколаду – не менше ніж 30 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини та не менше ніж 18 % молочних продуктів, отриманих повною або частковою дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру в перерахунку на сухі речовини, із вмістом молочного жиру не менше ніж 4,5 %;
  • для шоколаду «кувертюр»/couverture – не менше ніж 16 % знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини.

На що звернути увагу при купівлі шоколаду

При купівлі шоколаду необхідно:

  • Уважно читати склад: перші позиції — це найбільші за масою компоненти. Якщо какао-продукти чи какао-масло стоять далеко в кінці — можливо, це неякісний продукт.
  • Перевірити термін придатності і умови зберігання — неправильне зберігання (висока температура, вологість) може вести до змін жирних кислот, окиснення.
  • Не купувати продукцію без маркування або з нечитабельним складом — це порушення правил продажу.
  • Перевірити привабливі рекламні написи («натуральний», «екстра», «вищий сорт») — вони не гарантують якість, якщо склад і маркування не відповідають нормам.
  • Не купувати шоколадні вироби у місцях стихійної торгівлі.

Нагадаємо, чи може покупець повернути товар, який купив в кредит.

Джерело матеріала
loader
loader