Вільний вигул курей поблизу смітників спричиняє підвищений рівень токсинів у яйцях — дослідження
Вільний вигул курей поблизу смітників спричиняє підвищений рівень токсинів у яйцях — дослідження

Вільний вигул курей поблизу смітників спричиняє підвищений рівень токсинів у яйцях — дослідження

Вільний вигул курей поблизу смітників спричиняє підвищений рівень токсинів у яйцях — дослідження

Загроза підтвердилася на п’яти континентах.

У яйцях курей, що пасуться поблизу сміттєзвалищ, підвищений рівень токсинів. Зокрема, в них виявили діоксин, що дуже повільно виводиться з тіла і провокує цілу низку серйозних хвороб. Ця проблема поширена на п’ятьох континентах, повідомляє Mongabay. 

Дослідження провела міжнародна команда вчених на замовлення Міжнародної мережі з ліквідації забруднювачів (IPEN) разом з чеською екологічною організацією Arnika. Впродовж десяти років науковці відстежували хімічний склад яєць і виявили, що в частині з них є підвищений рівень антипіренів. 

Курятина та яйця: чи можуть подешевшати ці продукти

Отруєними виявилися яйця курей, що пасуться на вільному вигулі поблизу сміттєзвалищ. Антипірени заборонені у всьому світі через їх високу шкоду здоров’ю людини та довкіллю. До них належать діоксини.

Ця хімічна речовина дуже повільно виводиться з людського організму. Процес може тривати кілька років. При накопиченні порушує гормональний баланс, провокує деякі види раку, цукровий діабет 2-го типу, ішемічну хворобу серця. 

Діоксин згубно впливає на фертильність, викликає вади розвитку плоду у вагітних, знижує здатність організму боротися з інфекціями. При високих концентраціях викликає ураження шкіри під назвою хлоракне. 

Науковці повідомляють, що найгірша ситуація спостерігається на фермах, що вирощують курей неподалік від сміттєзвалищ електронних приладів. Наприклад, у яйцях, відібраних поблизу пункту утилізації електровідходів у Гані, рівень бромованих та хлорованих діоксинів перевищував харчові стандарти у 200 разів.

Американські вчені розбили сотні яєць і тепер знають, як їх краще варити

Наукову статтю за результатами дослідження вчені оприлюднили у журналі Emerging Contaminants. Вона не лише вказує на необхідність підвищеного контролю за реалізацією пташиних продуктів харчування, але й показує ефективність використання яєць як індикатора екологічної ситуації в різних регіонах. 

До речі, саме діоксином було отруєно третього президента України Віктора Ющенка. Як повідомлялося, 5 вересня 2004 року Ющенко, будучи кандидатом у президенти, зустрічався з керівництвом Служби безпеки України, після чого відчув нездужання і 10 вересня був госпіталізований у віденську клініку. Лікарі заявили, що політик отруєний діоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до шпиталізації. Повторна експертиза в кінці травня 2006 року підтвердила факт наявності діоксину в організмі Ющенка. Його обличчя якраз і постраждало від хлоракне.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader