/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F745b4dc278b8fc556810a25cc5f9a01b.png)
Несподіваний лідер: названо 7 найздоровіших продуктів світу
Дослідники визначили сім найкорисніших продуктів
Вживання різноманітної поживної їжі — фруктів, овочів, горіхів, насіння та м’яса — є життєво необхідним для здоров’я, оскільки значно знижує ризик розвитку серцевих захворювань, діабету, інсультів та онкологічних недуг. Дослідники здивували світ, склавши рейтинг найздоровіших продуктів, де перше місце дісталося не овочу, і не фрукту, а в топ-7 увійшов продукт, без якого неможливо уявити українську кухню.
Про це пише британське видання Surrey Live.
Методологія рейтингу
Для складання рейтингу вчені проаналізували понад 1000 харчових продуктів, присвоївши кожному з них оцінку за загальну поживну цінність. Чим вищий рейтинг, тим більша ймовірність того, що продукт зможе задовольнити (але не перевищити) вашу добову потребу в поживних речовинах у поєднанні з іншою їжею.
Найпопулярніший харчовий продукт набрав вражальні 97 балів зі 100. Він не є ні м’ясом, ні рибою, ні фруктом чи овочем, але його можна легко придбати у будь-якому супермаркеті.
Несподіваний лідер
Найвищу поживну цінність у світі має не фрукт чи овоч, а горіх — мигдаль (97/100). Він очолив рейтинг, набравши 97 балів.
«Ці популярні закуски багаті на мононенасичені жирні кислоти, сприяють здоров’ю серця і навіть можуть допомогти при діабеті», — йдеться у публікації.
Мигдаль також є цінним джерелом антиоксидантів, білка та клітковини, а також магнію, вітаміну Е, міді та марганцю, які захищають серце.
Морський окунь та інші чемпіони
Морський окунь (89/100) визнаний чемпіоном за поживністю серед усіх видів риби. Він містить мінімальну кількість насичених жирів, натомість є чудовим джерелом вітаміну B12 (критично важливий для нервів і виробництва еритроцитів), вітаміну D, селену та фосфору.
У рейтинг також потрапили:
-
Камбала (85/100): Ця риба (включно з палтусом, тюрбо та морським язиком) багата на омега-3 жирні кислоти, що підтримують роботу мозку та захищають серце. Також містить вітаміни D та B1.
-
Насіння чіа (85/100): Ці крихітні чорні насінини багаті на клітковину, білок, альфа-ліноленову кислоту та фенольні кислоти. Вони також містять потужний антиоксидант — кофеїнову кислоту, яка допомагає боротися із запаленнями.
-
Гарбузове насіння (84/100): Це одне з найкращих рослинних джерел заліза та марганцю.
-
Мангольд (78/100): Листовий зелений овоч із сімейства буряка, багатий на рідкісні беталаїни (антиоксиданти), клітковину та нітрати, що знижують артеріальний тиск. Ця дворічна рослина чудово росте в українському кліматі.
Найбільший сюрприз рейтингу
Найбільшим сюрпризом стала поява у рейтингу свинячого сала, яке набрало 73 бали зі 100, обійшовши безліч фруктів та овочів.
«У салі міститься більше ненасичених жирів, ніж у баранині чи яловичині, а отже, більше омега-3 жирних кислот. Воно також є хорошим джерелом вітамінів групи B та мінералів», — повідомляє видання.
Звісно, дослідники наголошують, що здорове харчування полягає у вживанні різноманітної їжі та відмові від ультраперероблених продуктів. Хоча всі ці продукти мають високу поживну цінність, нерозумно було б харчуватися лише ними.
Війна в Україні / © Associated PressЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →

