Людей злякало те, як насправді вирощують журавлину: до чого тут натовпи павуків
Людей злякало те, як насправді вирощують журавлину: до чого тут натовпи павуків

Людей злякало те, як насправді вирощують журавлину: до чого тут натовпи павуків

Більшість світових запасів журавлини вирощують у США та Канаді на невисоких сланких чагарниках на кислих ґрунтах. Але користувачів соціальних мереж злякало те, яку роль у цьому відіграють павуки.

Час від часу користувачі соціальних мереж публікують очевидні факти про їжу, які, втім, не всім відомі. Нещодавно ми писали про те, що більшість людей у світі не знають, з чого насправді роблять паприку. Тепер настав час дізнатися про те, як вирощують і збирають журавлину — більшість людей були здивовані, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Як вирощують журавлину?

Відомо, що 98% світових запасів журавлини вирощують у США і Канаді на невисоких сланких чагарниках на кислих ґрунтах. За словами експертів, журавлина може рости й виживати тільки за особливого поєднання факторів, зокрема:

  • кислий торф'яний ґрунт;
  • достатня кількість прісної води;
  • вегетаційний період (з квітня по листопад).

Журавлина росте на низько розташованих лозах на пластах піску, торфу, гравію і глини. Ці пласти, зазвичай звані болотами або болотами, спочатку утворилися внаслідок льодовикових відкладень. Насправді ці болота не такі вже й глибокі, але їх навмисно затоплюють для збору врожаю.

За словами виробників, багато хто думає, що журавлина росте під водою. У цьому є логіка, бо зазвичай ягоди видно плаваючими на поверхні води. Але насправді така картина — лише результат вологого збору: болото затоплюється водою на глибину до 45 сантиметрів у ніч перед збором ягід. Потім виробники використовують спеціальні машини для збору врожаю, щоб збити воду і відокремити журавлину від лози. У кожній ягоді є крихітні повітряні кишені, які дозволяють їй спливати на поверхню води.

До чого тут павуки?

Павуки-вовки — м'ясоїдні хижаки, які поїдають майже всіх доступних їм комах. Журавлина приваблює безліч комах, включно з журавлинними довгоносиками та журавлинними плодожерками, а тому виробники журавлини використовують павуків-вовків як природний засіб боротьби зі шкідниками та всіляко сприяють їхньому процвітанню.

За словами дослідників, фермери, які вирощують журавлину, не заселяють павуків-вовків навмисно в болота, проте активно створюють умови, що сприяють процвітанню цих корисних хижаків, визнаючи їхню роль у боротьбі зі шкідниками. Павуки-вовки, спритні мисливці, відіграють важливу роль у регулюванні популяцій шкідливих комах, мінімізуючи потребу в синтетичних пестицидах і сприяючи більш сталому та екологічному землеробству.

Допуск павуків на посіви допомагає знизити потребу в пестицидах, а також покращує місцеве біорізноманіття. Але люди не в захваті від ідеї вирощувати журавлину і бути обліпленими павуками. Зазначимо, що павуки-вовки, як правило, кусають людей лише в разі небезпеки, але їхні укуси не становлять небезпеки для людини.

Павуки-вовки досягають у довжину від 1 до 3,5 сантиметра, що робить їх вельми неприємними для арахнофобів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що журавлина для поліпшення пам'яті: вчені перевірили правдивість побитого міфу.

Раніше Фокус писав про те, що вчені склали список найкорисніших продуктів.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader