/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F703a75b4658ff2030b73170d16e4fdcc.jpg)
Коли квасити капусту у листопаді: сприятливі дні 2025 року
Коли квасити капусту у листопаді
Листопад — це традиційно найкращий час для масштабного квашення капусти, оскільки саме в цей період пізньостиглі сорти набирають оптимальної солодкості й щільності, забезпечуючи ідеальні зимові запаси.
Щоб капуста вийшла хрумкою, соковитою і довго зберігалася, варто дотримуватися не тільки перевірених кулінарних правил, але й народних рекомендацій, пов’язаних з місячним календарем.
Найкращі дні для квашення капусти у листопаді 2025 року за місячним календарем
Згідно з давніми народними прикметами та місячним календарем, найсмачніша і найбільш хрустка капуста виходить, якщо розпочати процес квашення на зростаючому місяці. Ця фаза сприяє активному та правильному бродінню, що є ключовим для якості страви.
Найсприятливіші дати для соління капусти в листопаді 2025 року дві тисячі двадцять п’ятого року —
-
2-5 листопада, 8, 9, 11, 12, 13, 20-25 листопада.
Традиційні «жіночі», в які за народними прикметами кращити квасити капусту — це середа, п’ятниця та субота.
Золоті правила ідеальної квашеної капусти
Для того, щоб капуста була ароматною, хрумкою і не гірчила, необхідно дотримуватись кількох основних правил:
-
Використовуйте виключно пізньостиглі сорти — вони мають бути щільними, важкими із білими листками. Ранні сорти занадто м’які і схильні швидко скисати.
-
Шаткована капуста має бути тонкою та рівномірною — чим тонші смужки, тим краще і рівномірніше вона закваситься.
-
Використовуйте лише кам’яну сіль крупного чи середнього помелу без будь-яких добавок. Йодована або морська сіль може сповільнити процес бродіння і погіршити хрусткість.
-
Морква потрібна для кольору та легкої солодкості, але її надлишок робить капусту м’якою.
-
Після засолювання капусту необхідно добре утрамбувати під гнітом, щоб вона виділила достатню кількість соку, у якому відбувається правильне бродіння.
-
Перші два три дні посудину тримають при кімнатній температурі, а потім переносять у прохолодне місце для зупинки зайвого скисання.
-
Під час активного бродіння капусту треба щодня проколювати дерев’яною паличкою або довгим ножем аж до дна, щоб випустити вуглекислий газ і запобігти появі гіркоти.
І не забувайте, що квашена капуста та її розсіл є надзвичайно цінними продуктами для здоров’я. Вони багаті на клітковину, яка є важливою для мікрофлори кишківника, розсіл містить вітамін К та солі калію, що допомагають боротися з набряками, покращують водно-мінеральний обмін і сприяють нормальній роботі сечовивідної системи та нирок.
Відключення світла / © Associated PressЧитати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →
Читати публікацію повністю →

