10 суперфудів, що уповільнюють старіння та зміцнюють імунітет
10 суперфудів, що уповільнюють старіння та зміцнюють імунітет

10 суперфудів, що уповільнюють старіння та зміцнюють імунітет

Чорниця / © Pixabay

Антиоксиданти — це природні речовини, які допомагають захищати клітини організму від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. Їх достатня кількість у раціоні сприяє зміцненню серцево-судинної системи, підтримує мозкову активність, імунітет і сповільнює процеси старіння.

Про це повідомило видання verywellhealth.

Хоча гранати вважаються цінним джерелом антиоксидантів, вони не єдині продукти з потужним захисним ефектом. У багатьох випадках інші фрукти, горіхи та навіть напої перевершують їх за вмістом корисних сполук.

  1. Чорниця
    Ця ягода вважається одним із найпотужніших природних антиоксидантів. У ній містяться антоціани — пігменти, які надають темного кольору та допомагають зменшити запалення. Регулярне вживання чорниці може знизити ризик серцевих захворювань і вікових порушень пам’яті.

  2. Ожина
    Ожина містить антоціани, елагову кислоту та вітамін C. Такий набір сполук підтримує імунну систему, захищає клітини від пошкоджень і сприяє здоров’ю судин. За рівнем антиоксидантів ожина часто перевищує навіть чорницю.

  3. Волоські горіхи
    Серед усіх горіхів саме волоські мають найбільше поліфенолів і вітаміну Е — антиоксидантів, які запобігають окисленню жирів в організмі. Крім того, вони є джерелом омега-3 жирних кислот, корисних для мозку та серця.

  4. Темний шоколад
    У темному шоколаді високий вміст флаванолів — рослинних сполук, що поліпшують кровообіг і допомагають знижувати тиск. Чим більший відсоток какао, тим більше антиоксидантів. Найкращий вибір — шоколад із вмістом какао не менше 70–85%.

  5. Пекан
    Пеканові горіхи багаті на поліфеноли, зокрема елагову кислоту, а також на флавоноїди. Ці речовини нейтралізують вільні радикали, які руйнують клітини, і допомагають запобігти утворенню бляшок у судинах.

  6. Артишоки
    Артишоки містять хлорогенову кислоту, кверцетин і рутин — антиоксиданти, що підтримують природні процеси очищення організму. Крім того, вони містять інулін — пребіотичну клітковину, яка допомагає формуванню здорової мікрофлори кишківника.

  7. Журавлина
    Журавлина відома високим вмістом проантоціанідинів — антиоксидантів, які запобігають потраплянню бактерій у сечовивідні шляхи. Також у ягодах є флавоноли та вітамін C, що підтримують імунну систему та здоров’я судин.

  8. Ягоди годжі
    Яскравий колір годжі зумовлений наявністю зеаксантину та бета-каротину — антиоксидантів, які захищають очі та шкіру від ультрафіолетового випромінювання. Також вони містять вітамін C та полісахариди з імунопідтримувальною дією.

  9. Квасоля
    Квасоля містить фенольні кислоти, флавоноїди й марганець, які мають антиоксидантну активність. Цей продукт допомагає зменшити окислювальне пошкодження клітин, підтримує стабільний рівень цукру та сприяє здоров’ю серця.

  10. Зелений чай
    Один із найвідоміших напоїв, багатих на антиоксиданти. Завдяки катехінам, зокрема епігаллокатехіну галату (EGCG), зелений чай знижує запалення, покращує обмін речовин і захищає клітини мозку.

Антиоксиданти діють як природний захист організму, нейтралізуючи вільні радикали, що утворюються під час впливу ультрафіолету, забруднення повітря чи стресу. Їхнє регулярне надходження з їжею допомагає зміцнити імунітет, зберегти молодість клітин і підтримати загальне здоров’я.

Раніше ми розповідали, що постійний пошук окулярів у холодильнику чи раптові зміни настрою — це не дрібниці. За словами експерта, саме так може проявлятися деменція, яку часто плутають з іншими захворюваннями.

Українці

Читати публікацію повністю →

Як позбутися неприємного запаху в домі / © www.freepik.com/free-photo

Читати публікацію повністю →

Руйнування в Херсоні після обстрілу 31 жовтня / © ДСНС

Читати публікацію повністю →

Як перевірити, чи немає протягу з вікна / © unsplash.com

Читати публікацію повністю →

Джерело матеріала
loader
loader