Коштує більше ніж золото: яка найдорожча у світі спеція
Коштує більше ніж золото: яка найдорожча у світі спеція

Коштує більше ніж золото: яка найдорожча у світі спеція

Повідомляє 24 Канал з посиланням на IFLScience.

Скільки коштує найдорожча у світі спеція?

Найдорожчою у світі спецією вважається шафран, який отримують із фіолетових квіток шафранового крокусу. Його висока ціна частково пояснюється складністю збору.

Шафран добувають із трьох рильців у центрі кожної квітки, і їх потрібно збирати вручну. Для одного фунта (0,45 кілограма) спеції необхідно зібрати до 75 000 квіток. Окрім того, квітка цвіте лише в певних частинах світу протягом декількох тижнів на рік, що робить процес ще збору ще складнішим.

Шафран

Квіти шафрану / Фото Unsplash

Після збору рильця дуже крихкі, і з ними потрібно поводитися обережно, що ускладнює і здорожує вирощування. Потім їх повільно сушать під вугільним вогнем. Цей трудомісткий процес не можна прискорити, що також впливає на вартість.

Сьогодні ринкова ціна справжнього шафрану коливається від 2 000 до 10 000 доларів за фунт, тому не дивно, що існує багато підробок.

Спеція шафран

Спеція шафран / Фото Unsplash

Головний показник справжнього шафрану – його аромат. Для його збереження під час виробництва дотримуються високих стандартів, а неякісні рильця не потрапляють до кінцевого продукту. Аромат важко зберегти, тому шафран має короткий термін придатності і потребує правильного зберігання.

Який на смак шафран?

Як пише Rumi Spice, шафран відзначається ніжним, солодким і квітковим смаком із землистими та складними відтінками. Він особливо добре поєднується з іншими м'якими смаками.

Ця спеція чудово доповнює страви з рису, такі як паелья, ризотто або рис із шафраном, а також макарони, ніжні білки (морепродукти чи курка) і кремові страви на основі молока або вершків.

Хоча яскраво-червоний колір шафрану може вводити в оману, його смак швидше солодкий, ніж гострий. Він підкреслює трав'янисті та багаті нотки інших інгредієнтів, додаючи стравам глибини та складності, не перебиваючи основний смак.

Як розкрити аромат спецій?

  • Кожен кулінар прагне підібрати ідеальну суміш спецій для своїх страв, проте для повного розкриття їх аромату потрібно знати як це зробити. Для цього не потрібні складні прилади чи хитромудрі методи.

  • Достатньо буде сухої пательні та кількох хвилин. Спеції потрібно висипати на гарячу суху сковорідку та обсмажувати 1 – 2 хвилини на середньому вогні.

  • Такий спосіб допомагає вивільнити ефірні олії, що робить аромат і смак більш насиченими. Цей метод найкраще підходить для спецій у зернах, але також ефективний і для мелених.

Джерело матеріала
loader
loader