Нове дослідження американських учених показало, що ожиріння та низький рівень холіну можуть запускати зміни в мозку задовго до появи когнітивних симптомів. У молодих людей фіксують ознаки, типові для значно старшого віку, повідомляє Science Daily.
Учені з Університету штату Аризона виявили у молодих людей з ожирінням запальні маркери, перевантаження печінки та підвищений рівень NfL – білка, який виділяється при пошкодженні нейронів. Ці ознаки пов’язали з низьким вмістом холіну, дефіцит якого раніше вважали проблемою переважно старшого віку.
Дослідження, опубліковане в журналі Aging and Disease, зафіксувало критично низький рівень холіну в крові у значної частини молодих учасників. Холін є необхідною поживною речовиною для роботи печінки, регуляції запалення та підтримання довгострокового здоров’я мозку.
“Це дослідження доповнює зростальну кількість доказів того, що холін є цінним маркером метаболічної та мозкової дисфункції”, – зазначив керівник дослідження Рамон Веласкес.
До роботи долучилися дослідники з кількох установ, зокрема Науково-дослідного центру нейродегенеративних захворювань ASU-Banner та клініки Майо. Команда також зауважила, що низький рівень холіну часто можна пов’язати зі змінами поведінки, такими як тривожність і погіршення пам’яті. Учені додають, що холін необхідний також для вироблення ацетилхоліну – нейромедіатора, який впливає на пам’ять, та для структури клітинних мембран та контролю запалень.
У межах дослідження науковці проаналізували показники 30 учасників віком 20-30 років, поділених на групи за наявністю ожиріння. Зразки крові досліджували на рівень холіну, цитокінів, інсуліну, глюкози, ферментів печінки та важливих маркерів пошкодження нейронів.
Серед найсуттєвіших результатів – підвищений рівень NfL у молодих людей з ожирінням. NfL відомий як ранній сигнал нейродегенерації, який зазвичай виявляється у літніх людей із легкими когнітивними порушеннями або хворобою Альцгеймера. Побачити подібні маркери у 20-30-річних є нетиповим і свідчить про можливість розвитку патологічних процесів значно раніше.
Дослідження також підтвердило тісний зв’язок між низьким рівнем холіну, сильним запаленням, метаболічним стресом та раннім нейрональним пошкодженням. Жінки в дослідженні мали нижчий рівень холіну, ніж чоловіки, що особливо важливо з огляду на вищі показники когнітивного старіння серед жінок.
Більша частина необхідного холіну повинна надходити з їжі, зокрема з яєць, птиці, риби, бобових та капустяних. Опитування свідчать, що більшість американців, особливо молодь, не споживають рекомендованої норми цієї важливої поживної речовини. Тривалий дефіцит може підвищити вразливість до метаболічного стресу та посилити негативний вплив ожиріння на мозок.
“Більшість людей не усвідомлюють, що їм не вистачає холіну. Додавання продуктів, багатих на холін, до вашого раціону може допомогти зменшити запалення та підтримувати як ваше тіло, так і мозок у міру старіння”, – підкреслила співавторка дослідження Венді Вінслоу.
Науковці також наголошують на ролі нових препаратів для схуднення, які пригнічують апетит. Зменшення загального споживання їжі може призвести до ще більшого дефіциту необхідних поживних речовин. Автори дослідження закликають детальніше вивчити, чи може поєднання терапії GLP-1 із достатнім надходженням холіну допомогти зберегти метаболічну стійкість.
Щоб оцінити ранні ризики, команда порівняла дані молодих учасників із показниками літніх людей з легкими когнітивними порушеннями або хворобою Альцгеймера. Виявили однакове поєднання низького холіну та високого рівня NfL, що узгоджується з даними попередніх досліджень на тваринах.
“Наші результати показують, що у молодих людей хороший метаболічний стан та достатня кількість холіну сприяють здоров’ю нейронів, закладаючи основу для здорового старіння”, – підсумувала співавторка Джессіка Джадд.
Подальші дослідження продовжать вивчати, яким чином ранній метаболічний стрес впливає на довгостроковий ризик нейродегенеративних захворювань. Зрештою науковці прагнуть розробити нові стратегії, що забезпечать захист і підтримання здоров'я мозку протягом усього життя людини.
Раніше вчені виявили, що мозок чоловіків із віком зменшується швидше, ніж мозок жінок, зокрема у критично важливих ділянках, пов'язаних із пам'яттю та рухливістю. Дослідники виявили, що структурні відмінності суперечать гендерним особливостям старіння мозку – жінки майже вдвічі частіше хворіють на хворобу Альцгеймера.
