Савелій Лібкін: любитель смачної їжі, жінок і заробітку в країні-агресорі
Савелій Лібкін - один із найвпливовіших рестораторів України. Мабуть, тому він дозволяє собі відкривати заклади в Росії, а також працювати на російському телебаченні в той час, як Україна захищає свої кордони від цього окупанта. Крім того, не гребує бізнесмен і "прихватизацією" державного майна, на якому він будує свої ресторани.
1. Біографія
2. Освіта
3. Сім'я
4. Кар'єра
5. Компромат
Біографія
Савелій Лібкін народився 28 вересня 1961 року в місті Одеса.
Освіта
За освітою Савелій Лібкін кухар. У рідній Одесі він навчався в кулінарному училищі, а потім у технікумі громадського харчування.
Служив у радянській армії.
Сім'я
У ресторатора четверо дітей - всі доньки. Найстарша Юлія народилася в 1987 році. Вона навчалась у Великобританії, а зараз живе і працює в Японії. Вийшла заміж за японця.
Друга донька Ніколь вчиться в Австрії. Ще дві, Софія і Мія, живуть разом із матір'ю в Києві.
Савелій кілька разів був одружений. Першу дружину ресторатора звали Риммою. З нею Лібкін одружився в 1985 році. Разом із Риммою Лібкін починав свій бізнес. У цьому шлюбі народилася дочка Юлія.
З коханою Оленою Савелій познайомився на роботі. Вона займалася підбором персоналу для його ресторанів. У результаті цього роману на світ з'явилася донька Ніколь.
У шлюбі з другою дружиною Лілією народилися Софія і Мія. Після розлучення колишня дружина з дочками переїхала до Києва.
Крім того, Лібкін мав романтичний зв'язок з українською телеведучою Анастасією Даугуле.
Але, за словами самого Лібкіна, їхні стосунки закінчилися, однак вони залишилися добрими друзями.
Кар'єра
Почав працювати в одеських закладах громадського харчування в 1980-х роках. Працював м'ясником, кухарем, потім завідував виробництвом. З 1981 по 1983 роки Савелій Лібкін працював у ресторані "Фонтан".
На той момент Лібкін заробляв десять рублів за день плюс раз на тиждень він отримував продуктовий набір. У 1983-1984 роках працював у кафе "Весна".
Ще до розпаду Радянського Союзу Савелій Лібкін вирішив зайнятися власним бізнесом.
Коли в СРСР дозволили займатися комерцією Савелій Лібкін відкрив невелике підприємство з виробництва напівфабрикатів. Для цього майбутній ресторатор зняв шкільну їдальню.
На перших порах Савелій Лібкін самостійно займався закупівлею продуктів і випічкою коржів.
У 1993 році відкриває свій перший заклад - "Драйв-Ін". Лібкін і його компаньйон Юрій Колесник створили нову для України концепцію громадського харчування.
Вони приймали замовлення і самі розвозили піццу на автомобілях. Потім концепція змінилася. Уже автомобілісти приїжджали в заклад "Драйв-Ін" і купували піцу, щоб з'їсти її в машині.
Як згадує ресторатор, у "лихі 90-ті" головною проблемою для його бізнесу були не рекетири і "братки", а правоохоронні органи.
Через два роки Лібкін створив ще одну піцерію - "Пан-Піцца". У 1998 році в Одесі з'являються ще два заклади, відкриті Савелієм Лібкіним - "Стейкхаус" і "Грінвіч-кафе". Останній був закритий у 2005 році через нерентабельність.
У новому тисячолітті Лібкін виходить за межі Одеси та відкриває свій ресторан у Празі. У 2001 році з'явилося "Cafe La Veranda". Продукти для нього ресторатор купував у місцевих фермерів, які вирощували їх виключно в екологічно чистих районах країни.
Через рік після відкриття празького ресторану Савелій Лібкін вирішив зайнятися перебудовою "Стейкхаусу", так з'явився оновлений "Стейкхаус. М'ясо та вино". У цьому ж році бренд "Пан-Піца" став франчайзингом.
У 2004 році в центрі Одеси Савелій Лібкін відкрив ресторан "Дача".
У цьому ж році всі заклади ресторатора будуть об'єднані в корпорацію, яка отримала назву "Ресто".
Через три роки з'явилися два "Компоти", дизайном яких займалося креативне агентство Артемія Лебедєва. У перший "Компот" Лібкін вклав 170 тисяч доларів. Заклад окупилося за півтора року.
На сьогодні щодня "Компот" на Дерибасівській приймає приблизно тисячу осіб за день. Влітку ця кількість збільшується в два з половиною рази.
У 2008 році ресторатор при своїх закладах створює кулінарну школу, через рік відкривається і дитяче кулінарне відділення.
У 2012 році Лібкін відкриває ресторан італійської кухні "Tavernetta", який через рік був відзначений The Leaders Club International як заклад з кращою ресторанною концепцією в Україні.
У 2015 році по франчайзингу в Києві був відкритий "Компот". Ще через рік Лібкін відкрив у столиці України ресторан "Риба в вогні". Третім закладом, який створив одеський ресторатор на берегах Дніпра, став "Стейкхаус".
Щоб створити інтер'єр цього ресторану в Вінницькій області були викуплені три старих дерев'яних будинки. Вони були розібрані і використані для створення сходів і столів.
"Стейкхаус" з'явився в 2017 році. Всі київські ресторани Лібкін відкрив у самому центрі столиці.
У рідному місті Савелій Лібкін вважається одним із найвпливовіших жителів, а його ресторани постійно входять у число кращих закладів громадського харчування не тільки Одеси, але й України.
Ресторатор випустив дві книги про кулінарію: "Моя Одеська кухня" і "Одеське застілля від Привозу до Дерибасівської".
Компромат
Збройний конфлікт між Україною і Росією зовсім не заважає Савелію Лібкіну заробляти гроші в Москві.
Так, у 2015 році ресторатор у самому центрі російської столиці відкрив заклад "Компот".
А ще через рік Лібкін почав працювати на одному з російських телеканалів, де вів розважальну програму.
Ресторан "Дача" був створений на території санаторію імені Чкалова, який належав державі.
За допомогою махінацій з документами Лібкін "вибив" всі будівлі санаторію і всю землю в свою власність.
Задля розширення закладу ресторатор знищив пам'ятки архітектури XIX століття. На перших порах Державна архітектурно-будівельна комісія перешкоджала його діяльності, але зв'язки одного з найвпливовіших одеситів дозволили і далі займатися руйнуванням історичних об'єктів.