Вардкес Арзуманян: львівський ресторатор і депутат, що протаранив двері облради
Вардкес Арзуманян - вірменин, який закохався у Львів і створив у місті мережу чисто львівських ресторанів. Його заклади займають високі місця серед кращих українських ресторанів. Він любить швидку їзду за кермом, і іноді це закінчується не дуже добре.
Біографія
Вардкес Арзуманян народився 15 лютого 1963 року в місті Баку, Азербайджан.
У кінці 1980-х років змушений був залишити рідне місто через загострення вірмено-азербайджанського конфлікту.
Освіта
Навчався в Ростовському інституті народного господарства.
Сім'я
Про сім'ю Вардкеса Арзуманяна інформації небагато.
Відомо, що зі своєю дружиною Ларисою він уже понад тридцять років. У підприємця двоє дітей.
Дочка Еліна народилася в Єревані, вчилася у Львівській комерційній академії, а потім у Кракові. Зараз працює в компанії батька. Син Давид з'явився на світ вже у Львові.
Кар'єра
Свої перші гроші Вардкес заробив у чотирнадцять років, коли почав збивати ящики для овочевого магазину.
У двадцять сім років Вардкес влаштувався працювати в “Газпром”. Через два роки став на чолі одного з відділів “Газпром. Вірменія”. Мав у підпорядкуванні три тисячі чоловік. Проживав у Єревані.
У 1993 році під час відпустки Арзуманян відвідав Львів, де вже жила його мати.
Закохавшись у це місто, Вардкес вирішив залишитися тут і зайнятись ресторанним бізнесом. У тому ж році він заснував компанію “Рестарон”.
На сьогодні в групу авторських гастрономічних ресторанів входить п'ять закладів.
Із самого початку Арзуманян хотів створити незвичайний заклад. Його вибір припав на старенький трамвай, який він хотів переобладнати і зробити в ньому кнайпу.
Але, за словами ресторатора, головний художник “відбив” бажання працювати далі над цим креативним проектом, повідомивши, що часи танків і трамваїв на п'єдесталах минули і що такий проект йому ніколи не затвердять.
Після цього у ресторатора народилася ідея відкрити ресторан із кавказькою кухнею.
Так, в 1995 році з'явився перший заклад Вардкеса Арзуманяна під назвою “Тарон”. У нього Вардкес інвестував п'ятнадцять тисяч доларів. У цьому ресторані підприємець сам готував, сам вибирав продукти.
Цікавий факт: отримавши дозвіл на відкриття “Тарона”, рестораторові необхідно було зрубати кілька дерев. Але Арзуманян вирішив змінити проект і спроектувати заклад так, щоб його він не зачіпав дерева.
Своє рішення Вардкес пояснив тим, що не має морального права зрубати у Львові жодного дерева, тому що жодного не посадив.
За спогадами Арзуманяна, починати бізнес було складно без протекції правоохоронних органів або криміналітету.
Йому неодноразово погрожували забрати ресторан і фізично з ним розправитися, якщо він не буде ділитися грошима.
У 1990-ті роки у підприємця було ще два ресторани. Але їх довелося закрити через нерентабельність.
Наступним закладом, який відкрив ресторатор, було міське кафе “Кентавр”. У цьому закладі Вардкес відновив стару традицію, оскільки раніше протягом двохсот років у цьому будинку знаходився однойменний ресторан.
"Кентавр" буб відкритий тільки через дванадцять років після першого ресторану Вардкеса.
Через три роки Арзуманян відкрив “Монс Піус. Пиво і м'ясо”. Заклад було відкрито в будівлі, де до 1939 року був банк, який називався Mons Pius.
У 2014 році підприємець створив заклад, в якому головним напоєм є шампанське.
Заклад отримав назву “Шампанерія Хачапурі & Хот дог” і став найбільш прибутковим серед ресторанів Вардкеса Арзуманяна.
У 2016 році у Львові з'явилася "Libraria", яку Арзуманян представив у вигляді класичного американського спікізі бару, де можна послухати джаз.
У 2002 році був помічником народного депутат Юлії Тимошенко.
Через чотири роки Вардкес вирішив спробувати і сам стати депутатом. Але на рівні місцевого самоврядування. Балотувався від “Блоку Юлії Тимошенко”.
У цьому році він був обраний до міської ради Львова. Він став першим вірменином за останні сто років, якого обрали до міської ради. Входив до складу комісії комунального майна.
Під час своєї депутатської каденції Вардкес займався розробкою стратегії розвитку туристичної галузі та ресторанного бізнесу в місті. Депутатом він пробув лише один термін.
Після 2010 році Вардкес Арзуманян до політики не повертався.
У 2007 році виступив з ініціативою створення в місті гільдії рестораторів. Зараз є її главою. У тому ж році увійшов до складу польсько-української групи з реставрації пам'яток архітектури. За фінансової підтримки ресторатора у Львові було відреставровано Вірменський кафедральний собор.
У Вардкеса Арзуманяна є хобі: він збирає старі меню. У його колекції більше двох тисяч меню. Найстаріше датується XVIII століттям.
Є у нього меню з “Титаніка”, а також меню, яке розписував чеський художник Альфонс Муха.
Компромат
Восени 2014 року ресторатор знепритомнів за кермом автомобіля і на великій швидкості врізався в будівлю обласної ради.
Ніхто, крім самого Арзуманяна, не постраждав. Вардкес отримав переломи ребер та численні забої.
У будівлі були пошкоджені двері і стіна. Ресторатор обіцяв всі збитки в розмірі ста тисяч гривень відшкодувати зі своєї кишені.
Статки
В одному зі своїх інтерв'ю Вардкес Арзуманян згадав, що основні його засоби - це десять мільйонів доларів.
Автомобіль у ресторатора білий джип Mercedes-Benz ML 350. Саме на такій машині підприємець врізався в адміністративну будівлю. Проживає у Львові.