23 апреля, вторник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як привести свою дачу до ладу: корисні поради та лайфхаки
Як привести свою дачу до ладу: корисні поради та лайфхаки

Як привести свою дачу до ладу: корисні поради та лайфхаки

Зовсім скоро почнеться дачний сезон і корисні ідеї та лайфхаки допоможуть зробити ділянку красивішою, функціональнішою і оригінальнішою. Ми розповімо, як з простих речей зробити корисні пристосування і правильно облаштувати дачу.

Прості і оригінальні садові доріжки

Красиві садові доріжки на ділянці можна зробити самостійно і дуже дешево. Скористатися можна формами для бетону. Бетон заливається в спеціальні форми, а після застигання матеріалу фрагменти кріпляться за піщану основу, стики також заливаються бетоном по закінченню і засипаються піском. Такий дизайн доречний практично скрізь і красива доріжка прослужить досить довго. Обладнати таку доріжку і зробити її гарною може навіть новачок, без особливих будівельних навичок.

Садова доріжка. Фото з сайту Pexels

Ще облаштувати доріжку можна з дерева. Красиво виглядають стежки з зрізаного дерева поперек. Все, що необхідно - це просто зробити неглибоку траншею і закріпити круглі дерев'яні зрізи, засипати піском, тирсою або землею і посіяти оксамитову траву.

Облаштовуємо доріжки з дерев'яних дощок. Їх потрібно буде попередньо обробити і укладати на землю або на перпендикулярні довгі дошки. Особливо хороша доріжка з дерева біля басейну.

Облаштування клумби

Клумба. Фото з сайту Pexels

Якщо посеред двору є докучливий пень або стовбур вже не зростаючого дерева, можна перетворити його в квіткову клумбу або висячі сади. Просто зробіть отвори в пні або дереві, посадіть розсаду всередині дерева, і воно знову зацвіте. Також можна просто прибити пластикові горщики з вазонами навколо стовбура.

Для облаштування клумби підійде все що завгодно. Все, що є старе і непотрібне під рукою, може перетворитися в клумбу і радувати красивими квітами. Чудово виглядають клумби зі старого гумового взуття, корзин, велосипеда, прибиті горщики на дерев'яному паркані, просто збиті дощечки найпростіших форм. Огляд невичерпних «клумбових» ідей є в інтернеті.

Зона відпочинку

Для благоустрою затишної навіть невеликої дачі головна умова - зонування. Воно завжди і всюди дозволяє заощадити місце, зробити його затишною. Облагороджування має включати якісні трав'яні покриття, доріжки і місце без трави. Любителям шашлику і барбекю також варто це врахувати і краще вписати в зону відпочинку, де будуть знаходитися меблі і столик. Якщо є діти, обов'язково зробіть зону і для них. До речі, прекрасна ідея для хлопчаків і не тільки - дорога. Трек для машинок або пісочниця (бажано з можливістю закриття). Розташування зони відпочинку має бути далеко від доріг і подалі від чужих очей.

Альтанка або павільйон

Якщо дача дозволяє за розміром спорудити капітальну будову альтанки, і ви досить багато проводите часу там, то краще зробити міцну конструкцію, можливо, будиночок з кованими елементами або цегляної будівлі. Але якщо садовий будиночок будувати сенсу немає, то можна скористатися легкими конструкціями з парасольками або брезентовими натягнутими дахами. Вони легкі, мобільні і добре вписуються в будь-яку обстановку на будь-якій дачі. Вийде найпростіша і затишна альтанка для відпочинку.

Зона відпочинку. Скріншот з відео. YouTube

Зону відпочинку і її благоустрій варто ретельно продумати і залежати вона буде від того, скільки соток в вашому розпорядженні. Якщо дача маленька і багато людей там не буває, то в оформлення прекрасно впишуться пара лежаків під парасолькою або маленький диванчик для господарів. Потрібно вибрати для цього найзатишніший куточок з розрахунком розташування дачі: щоб днем ​​можна було сховатися від пекучого сонця, а в вітряний вечір від поривів повітря.

Зона відпочинку. Скріншот з відео. YouTube

Меблі для саду та двору

Прикрасити і облагородити сад і двір допоможуть садові меблі. Тут можна проявити всю свою фантазію і креатив. Наприклад, цікаві лежаки і тахти для дачної ділянки можна зробити з дерев'яних палет, тих же шин, шлакоблоків і дерев'яних брусів. Головне проявити креатив і зробити практично будь-які меблі використовуючи найпростіші і бюджетні кошти. В інтернеті можна знайти фото та відеоролики з покроковим описом створення красивих і практичних елементів меблів.

Якщо ремонт і рукоділля не для вас, можна купити нові меблі і садові товари в магазині або привезти старі з дому. Головне вибирати найбільш стійкі матеріали і покриття, особливо, якщо меблі будуть постійно знаходиться тільки на вулиці. Вони швидко втрачають свій вигляд при контакті з сонцем і дощем. Якщо є бажання, зшийте текстиль і аксесуари власноруч. Це надає інтер'єру і екстер'єру особливого затишку і домашньої атмосфери.

Подбайте про освітлення. Це дуже важливий момент, адже у вечірній і нічний час потрібно безпечно пересуватися по ділянці. Нехай навіть ваша дача маленька, але світло на вулиці все одно необхідне. Можна зробити автоматичне освітлення з датчиком руху. Але тоді воно може реагувати на різні рухи, наприклад, домашніх тварин.

Освітлення на дачі. Фото з сайту Pexels

Прекрасна альтернатива - маленькі дачні сонячні світильники, дешевий і енергозберігаючий варіант. Їх можна розташувати уздовж стежок і вночі вони будуть прекрасно і м'яко освітлювати дорогу. Ефектно виглядають гірлянди і лампочки на альтанках і арках. До речі, такі прийоми часто використовують для фотосесій і відпочинку на природі.

Впорядковуємо городи: поради експертів

Фахівці радять розбивати грядки під майбутні посадки строго в довжину з півночі на південь або ж з північного сходу на південний захід. Так посадки рослин будуть прогріватися і висвітлюватися сонячними променями протягом дня максимально рівномірно. Доведено, що при такому розташуванні грядок рослини менше піддаються грибковим хворобам. Південну, трохи більше теплу і краще освітлену сторону варто віддавати теплолюбним культурам, таким як квасоля, помідори і огірки, а північну - холодостійким - редьці, ріпі і брукві. Щоб захистити рослини від холодних вітрів, з північного боку краще посадити щільні ряди кукурудзи, соняшнику або ягідні кущі, наприклад, агрус або смородину.

Город. Фото з сайту Pexels

Лайфхак для городу

  • Вирощуємо овочі з кухонних відходів. З овочевих обрізків можуть вирости свіжі овочі. Необхідно тільки дати їм прорости і посадити в родючий ґрунт.
  • Перевірити ґрунт на кислотність і Рн. Для першого випадку необхідно рясно намочити землю і посипати содою. Якщо пінитися - то кислотність підвищена. Для другого тесту знадобитися столовий оцет, його наливаємо на землю: якщо пінитися - кислотний ґрунт.
  • Відзначимо, що оцет відмінно позбавляє від бур'янів.
  • Добриво з бананової шкірки. Шкірки здатні насичувати ґрунт багатьма корисними речовинами. Не викидайте залишки бананів в сміття - краще у город.
  • Суміш води з молоком (1: 1) прибирає борошнисту росу. А яйця і овочевий бульйон - відмінне добриво для квітів.
  • Від мурах відмінно допомагає кава. Гуща відлякує слимаків, мурах і равликів своїм запахом.
  • Солом'яна мульча є ефективною підмогою для при вирощуванні багатьох овочів. Особливо добре вона зарекомендувала себе при вирощуванні капусти.
  • Чудовий засіб від комарів - лимонне дерево. Після покупки такого дерева обов'язково потрібно зрізати верхні листочки і через кілька тижнів можна висаджувати на ділянку. Таке оригінальне дерево не тільки красиве, але і корисне від настирливих комах.

Помідор. Фото з сайту Pexels

Цікаві та корисні дрібниці

Вішалка для рукавичок. Щоб ваші господарські тебе рукавички не валялися по ділянці, можна зробити пристосування для них. На шматочку дошки або ДВП приклеюємо термоклеем або кріпимо невеликими цвяхами прищіпки. Прикрашаємо дощечку за бажанням, і все: корисний для заміського життя і красивий аксесуар готовий. Тепер можна на прищіпки чіпляти рукавички.

Вішалка для садового інвентарю. Її можна зробити зі старих грабель без дерев'яної ручки. Кріпимо їх вниз зубами на стіні сараю, будинку, на дверях або в іншому зручному місці. Тепер таку вішалку можна використовувати для різного інвентарю, спецодягу та інше.

Також можна зробити вішалку за допомогою старої драбини. На дерев'яну основу прибити старі бляшанки, гачки, прив'язати саморобні мішечки для дрібниць та інше. Красиво все оформити. Можна пофарбувати драбину в білий колір і надати трохи ефекту старовини, додати золотистої фарби. Виходить досить красиво, оригінально і функціонально, причому без особливих матеріальних витрат, використовуючи тільки дешеві фарби.

Меблі з шин. Скріншот з відео. YouTube

Використовуємо непотрібні покришки. Справжня краса виходить з покришок. Приблизно з двох-трьох шин вийде відмінна урна для відходів на ділянці. Просто необхідно скласти їх одна на одну, а всередину поставити сміттєвий одноразовий пакет. Шини можна скріпити між собою і розфарбувати. Обсяг такого сміттєвого бака буде близько 100 літрів - дуже зручна штука для дачі.

Лайфхак для мобільного телефону

Часто ми замислюємося, куди ж подіти мобільний телефон під час роботи на грядках. Можна створити своїми руками пристосування для телефону з носка. Беремо непотрібний носок, відрізаємо верх (нам знадобиться тільки ця частина) і складаємо вдвічі таким чином, щоб утворилася кишенька. Таку гарну маленьку штучку можна надягати на руку, плече поверх одягу.

Лайфхак для дачі. Фото з сайту Pexels

Пристосування для тачки

Робимо свою тачку більше в три рази. З поліпропілену зшиваємо кільце за розміром тачки. Його ширина може бути від 30 сантиметрів і більше (за бажанням). Можна використовувати мішки з-під цукру. Після кріпимо це кільце на тачці по периметру і вуаля - маленька тачка стала набагато більшою.

Источник материала
Поделиться сюжетом