«Я трішки змінила цю класичну для українців страву і зробила її трішки поживнішою — додавши в тісто пшоно, а в начинку сочевицю.
Для мене це щось знайоме, але абсолютно нове.
Зрази подала з соусом, який смакує як сметана», — розповідає food-блогер Ганна Пундак.
Інгредієнти для приготування зраз зі сметанковим соусом без глютену:.
(для 8 великих зразів).
700 г картоплі;.
100 г пшона;.
2-6 ст.
рисового борошна*.
Спеції: сіль, перець;.
Олія для смаження.
Борошно можна замінити на нутове, кукурудзяне, спельтове, пшеничне.
Кількість борошна залежить від картоплі (її віку та сорту).
Я використовувала молоду картоплю, яка має більше вологи, тому додала 5 ст.
л., якщо це стара картопля, то достатньо буде 2 ст.
Покроковий рецепт:.
50 г зеленої сочевиці;.
150 г печериць (чи інших грибів);.
1 середня цибулина;.
2 зубчики часнику;.
Спеції: сіль, перець, солодка паприка, куркума.
Почистити картоплю від шкірки, проте якщо це молода її краще не чистити, я так зробила.
Відварити картоплю в підсоленій воді.
Пшоно кілька разів промити та варити його 25 хв.
Після охолодити.
Промити сочевицю та відварити її.
На це потрібно 30 хв.
Тим часом дрібно нарізати цибулю, часник і гриби.
Підсмажити на невеликій кількості олії цибулю, через 1 хв додати часник та печериці.
Довести до готовності, наприкінці додати спеції та відвернену сочевицю (можна її трішки потовкти), добре перемішати.
Коли картопля стане м’якою, зняти її з вогню, процідити та відставити без кришки, щоб охолола.
Картоплю і пшоно змолоти в м’ясорубці, або добре потовкти товкачкою, або подрібнити блендером, але не перестарайтесь, щоб не вийшов крем! До готового пюре додати сіль, перець та борошно.
Замісити тісто.
Дерев’яну дошку посипати борошном.
Сформувати кульку з 3 ст.
картопляної маси, розплескати її на дошці у формі тонкого овалу.
По центру покласти 3-4 ч.
За допомогою обох рук з’єднати краї картопляного диска так, щоб покрити всю начинку і сформувати зрази.
На сковороді розігріти олію та обсмажити на ній зрази, з двох сторін до золотої скоринки (приблизно по 4 хв на одній стороні).
Тепер сметанковий соус:.
180 г тофу;.
4 ст.
олії без запаху;.
1 ч.
яблучного оцту;.
3 ч.
лимонного соку;.
Змішати всі компоненти в блендері.
Якщо тофу було надто тверде і блендер не справляється, додайте кілька ст.