Чим корисні яблука: цікава інформація від експертів
Чим корисні яблука: цікава інформація від експертів

Чим корисні яблука: цікава інформація від експертів

Існує безліч сортів і смаків цих плодів: одні - солодкі і соковиті, інші - кислі і терпкі.

Кожен сорт має унікальні характеристики і підходить для приготування різних страв.

Ведучий Олександр Лук'яненко і експерти ток-шоу навчать глядачів вибирати якісні яблука, розбиратися в розмаїтті їх сортів, а також розкажуть, чим вони корисні для нашого здоров'я.

Чим корисні яблука?.

«У яблуках багато вітамінів: А, С, В1, В2, Р і Е, - розповідає Олександр Лук'яненко.

- Вітамін А допомагає організму протистояти застуді та зберегти здоров'я очей.

Вітамін В2 і клітковина нормалізують травлення.

Вітамін С - хороша профілактика авітамінозу та допомога для злагодженої роботи серцево-судинної системи.

Також яблука багаті пектинами, які сприяють очищенню організму від токсинів, і кальцієм, який зміцнює зубну емаль і кістки.

А завдяки великій кількості заліза яблука рекомендують вживати дітям і вагітним».

А ще американські дослідження показали, що вживання яблук на 28% знижує ризик виникнення раку підшлункової залози.

Як правильно їсти яблука?.

«Яблука обов'язково повинні бути присутніми в раціоні, адже вони мають безліч цілющих властивостей, - каже гастроентеролог Ганна Комарова.

- Страви з яблук покращують роботу травної системи, допомагають при запорах, а завдяки харчовим волокнам підтримують мікрофлору кишечника.

Щоб яблука були максимально корисними, їх краще їсти в свіжому вигляді, ретельно мити, але не зрізати шкірку - саме під нею зберігається найбільше корисних для організму речовин.

Дорослій людині рекомендується з'їдати до 400 г яблук в день - це приблизно два великих плоди.

Людям, які страждають підвищеною кислотністю, краще їсти печені яблука, щоб уникнути проблем зі шлунком».

Як вибрати яблука?.

«Не варто вибирати дуже великі яблука, найоптимальніший розмір - середній, - вважає Дмитро Крошка, голова Української асоціації аграрного експорту.

- Візьміть в руки - яблуко має бути твердим і важким.

Від натурального яблука має приємно пахнути, бути присутнім свіжий і яскраво виражений аромат».

Також експерт розповів, які сорти яблук краще підходять для приготування різних страв:.

Яблука сорту «Симиренко»: терпкі, кисло-солодкі, соковиті і тверді.

Можна запікати або смажити часточками, не очищаючи від шкірки.

Завдяки кислуватому смаку їх часто використовують для приготування пирогів, м'ясних страв, як гарнір до качки.

Яблука сорту «Голден»: солодкі, соковиті, хрусткі, довго зберігаються.

Готуйте з «Голден» салати, використовуйте для випічки, приготування соку і соусів.

Яблука сорту «Ред Делішез»: м'які, солодкі, соковиті.

Найпопулярніша страва з них - «Яблуко в шоколаді».

Краще застосування для сорту - вживати свіжими.

Яблука сорту «Слава переможцям»: кисло-солодкі, ароматні, соковиті.

Краще застосування - їсти свіжими і використовувати для приготування соку і повидла.

Яблука сорту «Бая Маріса»: терпкі, солодкі, соковиті.

Краще за інших підходять для приготування соку.

Яблука сорту «Гренні Сміт»: терпкі, соковиті і тверді.

Підходять для приготування соку і пирогів.

Яблука сорту «Джаз»: солодкі, хрусткі.

Можна їсти свіжими, а також використовувати для приготування соку і випічки.

Що приготувати з яблук?.

«Найчастіше ці фрукти використовують для приготування випічки, - розповідає кондитер Наталія ЛЕВЕНЗОН.

- З яблуками роблять шарлотки і дріжджові пиріжки, яблучні кекси і штрудели, запіканки і пудинги, печиво і тарталетки, а ще яблучні оладки і млинці з яблуками.

Я ж рекомендую спробувати класичний французький рецепт «Тарт «Татен».

Це карамелізований яблучний пиріг, так звана перевернута випічка, коли в формі тісто поміщається над начинкою, а при подачі перевертається «догори ногами».

Яблучний Тарт «Татен».

Яблука - 1,5 кг.

Борошно - 1 склянка.

Цукор - 6 ст.

Вершкове масло - 150 г.

Холодна вода - 4 ст.

Дрібка солі.

Замішуємо пісочне тісто з борошна, 100 г охолодженого масла, 1 ст.

ложки цукру, з додаванням 3 ст.

ложки холодної води.

Загортаємо тісто в харчову плівку, відправляємо в холодильник.

Яблука очищаємо від шкірки і серцевини і нарізаємо тонкими часточками.

У гарячу сковороду насипаємо 5 ст.

ложок цукру, додаємо 1 ст.

ложку води, перемішуємо 5 хвилин.

За цей час цукор розчиниться і почне карамелізуватися, набуваючи коричнево-золотистого кольору.

Додаємо в пательню масло, що залишилося (50 г) і готуємо ще 5 хвилин, постійно перемішуючи, поки в пательні не утвориться вершкова карамель.

На дно круглої форми діаметром 25 см наливаємо карамель, зверху викладаємо шматочки яблук, красиво розклавши їх по колу.

Знову заливаємо карамеллю, а зверху викладаємо новий шар яблук.

Духовку розігріваємо до 180 ° С.

Ставимо туди форму з яблуками, накривши зверху листом фольги, і випікаємо близько 3 годин.

Дістаємо і даємо охолонути.

Тісто з холодильника розгортаємо по діаметру форми: воно повинно бути досить тонким - близько 3 мм.

Накриваємо їм яблука, краї кола притискаємо до форми, зайве тісто зрізаємо.

Знову накриваємо форму фольгою і випікаємо ще 30 хвилин при температурі 180 ° С - до золотисто-рум'яного кольору тіста.

Готовий пиріг виймаємо з духовки і залишаємо на півгодини, щоб карамель застигла.

Через півгодини накриваємо пиріг широким блюдом і акуратно перевертаємо.

Тарт «Татен» традиційно подають з кулькою морозива або збитими вершками.

Источник материала
loader