Існує безліч сортів і смаків цих плодів: одні - солодкі і соковиті, інші - кислі і терпкі.
Кожен сорт має унікальні характеристики і підходить для приготування різних страв.
Ведучий Олександр Лук'яненко і експерти ток-шоу навчать глядачів вибирати якісні яблука, розбиратися в розмаїтті їх сортів, а також розкажуть, чим вони корисні для нашого здоров'я.
Чим корисні яблука?.
«У яблуках багато вітамінів: А, С, В1, В2, Р і Е, - розповідає Олександр Лук'яненко.
- Вітамін А допомагає організму протистояти застуді та зберегти здоров'я очей.
Вітамін В2 і клітковина нормалізують травлення.
Вітамін С - хороша профілактика авітамінозу та допомога для злагодженої роботи серцево-судинної системи.
Також яблука багаті пектинами, які сприяють очищенню організму від токсинів, і кальцієм, який зміцнює зубну емаль і кістки.
А завдяки великій кількості заліза яблука рекомендують вживати дітям і вагітним».
А ще американські дослідження показали, що вживання яблук на 28% знижує ризик виникнення раку підшлункової залози.
Як правильно їсти яблука?.
«Яблука обов'язково повинні бути присутніми в раціоні, адже вони мають безліч цілющих властивостей, - каже гастроентеролог Ганна Комарова.
- Страви з яблук покращують роботу травної системи, допомагають при запорах, а завдяки харчовим волокнам підтримують мікрофлору кишечника.
Щоб яблука були максимально корисними, їх краще їсти в свіжому вигляді, ретельно мити, але не зрізати шкірку - саме під нею зберігається найбільше корисних для організму речовин.
Дорослій людині рекомендується з'їдати до 400 г яблук в день - це приблизно два великих плоди.
Людям, які страждають підвищеною кислотністю, краще їсти печені яблука, щоб уникнути проблем зі шлунком».
Як вибрати яблука?.
«Не варто вибирати дуже великі яблука, найоптимальніший розмір - середній, - вважає Дмитро Крошка, голова Української асоціації аграрного експорту.
- Візьміть в руки - яблуко має бути твердим і важким.
Від натурального яблука має приємно пахнути, бути присутнім свіжий і яскраво виражений аромат».
Також експерт розповів, які сорти яблук краще підходять для приготування різних страв:.
Яблука сорту «Симиренко»: терпкі, кисло-солодкі, соковиті і тверді.
Можна запікати або смажити часточками, не очищаючи від шкірки.
Завдяки кислуватому смаку їх часто використовують для приготування пирогів, м'ясних страв, як гарнір до качки.
Яблука сорту «Голден»: солодкі, соковиті, хрусткі, довго зберігаються.
Готуйте з «Голден» салати, використовуйте для випічки, приготування соку і соусів.
Яблука сорту «Ред Делішез»: м'які, солодкі, соковиті.
Найпопулярніша страва з них - «Яблуко в шоколаді».
Краще застосування для сорту - вживати свіжими.
Яблука сорту «Слава переможцям»: кисло-солодкі, ароматні, соковиті.
Краще застосування - їсти свіжими і використовувати для приготування соку і повидла.
Яблука сорту «Бая Маріса»: терпкі, солодкі, соковиті.
Краще за інших підходять для приготування соку.
Яблука сорту «Гренні Сміт»: терпкі, соковиті і тверді.
Підходять для приготування соку і пирогів.
Яблука сорту «Джаз»: солодкі, хрусткі.
Можна їсти свіжими, а також використовувати для приготування соку і випічки.
Що приготувати з яблук?.
«Найчастіше ці фрукти використовують для приготування випічки, - розповідає кондитер Наталія ЛЕВЕНЗОН.
- З яблуками роблять шарлотки і дріжджові пиріжки, яблучні кекси і штрудели, запіканки і пудинги, печиво і тарталетки, а ще яблучні оладки і млинці з яблуками.
Я ж рекомендую спробувати класичний французький рецепт «Тарт «Татен».
Це карамелізований яблучний пиріг, так звана перевернута випічка, коли в формі тісто поміщається над начинкою, а при подачі перевертається «догори ногами».
Яблучний Тарт «Татен».
Яблука - 1,5 кг.
Борошно - 1 склянка.
Цукор - 6 ст.
Вершкове масло - 150 г.
Холодна вода - 4 ст.
Дрібка солі.
Замішуємо пісочне тісто з борошна, 100 г охолодженого масла, 1 ст.
ложки цукру, з додаванням 3 ст.
ложки холодної води.
Загортаємо тісто в харчову плівку, відправляємо в холодильник.
Яблука очищаємо від шкірки і серцевини і нарізаємо тонкими часточками.
У гарячу сковороду насипаємо 5 ст.
ложок цукру, додаємо 1 ст.
ложку води, перемішуємо 5 хвилин.
За цей час цукор розчиниться і почне карамелізуватися, набуваючи коричнево-золотистого кольору.
Додаємо в пательню масло, що залишилося (50 г) і готуємо ще 5 хвилин, постійно перемішуючи, поки в пательні не утвориться вершкова карамель.
На дно круглої форми діаметром 25 см наливаємо карамель, зверху викладаємо шматочки яблук, красиво розклавши їх по колу.
Знову заливаємо карамеллю, а зверху викладаємо новий шар яблук.
Духовку розігріваємо до 180 ° С.
Ставимо туди форму з яблуками, накривши зверху листом фольги, і випікаємо близько 3 годин.
Дістаємо і даємо охолонути.
Тісто з холодильника розгортаємо по діаметру форми: воно повинно бути досить тонким - близько 3 мм.
Накриваємо їм яблука, краї кола притискаємо до форми, зайве тісто зрізаємо.
Знову накриваємо форму фольгою і випікаємо ще 30 хвилин при температурі 180 ° С - до золотисто-рум'яного кольору тіста.
Готовий пиріг виймаємо з духовки і залишаємо на півгодини, щоб карамель застигла.
Через півгодини накриваємо пиріг широким блюдом і акуратно перевертаємо.
Тарт «Татен» традиційно подають з кулькою морозива або збитими вершками.