Шотландія першою в світі перейде на «зелений» водень для опалення будинків
Шотландія першою в світі перейде на «зелений» водень для опалення будинків

Шотландія першою в світі перейде на «зелений» водень для опалення будинків


У Шотландії близько 300 будинків використовуватимуть 100% «зелений» водень для обігріву та приготування їжі. Перший у світі такий експеримент відбуватиметься в окрузі Файф у 2022 році, повідомляє The Guardian

Британський регулятор енергетики, Ofgem, готовий виділити на це випробування 18 мільйонів фунтів (24 мільйони доларів), влада Шотландії – ще 6,9 мільйонів фунтів (9,2 мільйони доларів). Ще один грант на суму 12,7 мільйонів фунтів стерлінгів (16,9 мільйонів доларів) буде надано компанії National Grid для перевірки безпечного транспортування газоподібного водню по старих газових розподільчих мережах.

Проєкт H100 Fife реалізує шотландська газорозподільна компанія SGN, яка поставляє природний газ для 5,9 мільйонів будинків і підприємств у Шотландії та на півдні Англії.

Будинки будуть оснащені безкоштовними водневими котлами, обігрівачами і кухонними приладами, які будуть використовуватися протягом більш як чотирьох років. У такий спосіб спробують перевірити, чи може водень з нульовим вмістом вуглецю, отриманий з використанням відновлюваних джерел енергії та води, допомогти в досягненні цілей Великобританії в області клімату. У випадку, якщо перший етап виявиться успішним, до експерименту долучать ще до 1000 будинків.

У досвіді Шотландії використовуватимуть водень, видобутий за допомогою відновлюваної енергетики. Це так званий зелений водень. Добутий з допомогою вугілля і природного газу водень називають сірим, а за допомогою електрики з АЕС – синім.

Фото: Vince Scott from Pixabay

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за викладений зміст, він не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів.

Вітаємо, ви дочитали до кінця матеріал «Хмарочоса» – незалежного та впливового київського інтернет-видання. Якщо вам сподобався цей текст, пропонуємо підтримати нас щомісячним внеском від 50 гривень. За ціною лише однієї поїздки у таксі, ви підтримаєте роботу усієї редакції і допоможете робити Київ зрозумілішим для містян, а діяльність влади – прозорішою.

Источник материала
Поделиться сюжетом