Кельтський календар дерев-2021: що приховують рослини
Кельтський календар дерев-2021: що приховують рослини

Кельтський календар дерев-2021: що приховують рослини

Окрім традиційного для нас календаря, який заснований на віруваннях мешканців древнього Шумеру та астрологічного зі знаками зодіаку, є чимало інших, які реконструйовані на основі світогляду давніх людей та їхнього ставлення до природи. Приміром, це кельтський календар дерев, який представив письменник Роберт Грейвс у своїй книжці "Біла Богиня"

Цю книжку, яка вийшла друком 1948 року, її автор назвав своєрідною історичною граматикою поетичної міфології. У ній він аналізує своєрідний образ богині, елементи культу якої трапляються у кельтській, германській, грецькій та семітській міфологіях. Дослідник вважав її Великою Богинею, яка пов'язана з життям, любов'ю та смертю. Додамо, що ця книжка лягла в основу культу Триєдиної Богині у сучасних неоязичників — віккан.

Поруч із розповідями про міфологічних персонажів, Грейвс спробував реконструювати на основі писемності кельтів — огаму — своєрідний річний календар, періоди якого пов'язані з тим чи іншим деревом. 

Огам, назва якого походить від бога Огами — це алфавітна писемність давніх кельтів. У сучасних неоязичницьких культах широкого розповсюдження набуло уявлення про сакральне значення огаму. Цікаво, що напис алфавітом огаму становити собою безперервну лінію з відрізками, що перетинають, або з'єднані з цією лінією. Вважається, що кожен символ релігійного огаму було пов'язано з певною породою дерева. А дехто з кожним огамічним символом пов'язує не тільки дерево, а й божество, стихія, риса характеру тощо.

Серед дерев — ті, які ростуть у Європі і які можна знайти й в українських лісах. Наприклад, береза, горобина тощо. Приміром, береза є першою у цьому гороскопі, бо вона першою виросте у лісі після його спалення, тому її називають королевою дерев.

Кельтський календар дерев-2021

Езотерикиня Олена Кузьмич підготувала спеціально для ТСН.ua кельтський календар дерев на 2021 рік. А про те, що варто робити та чого уникати, вона розповість у період, який відповідає тому чи іншому дереву. А зараз дізнайтеся про кельтські місяці того чи іншого дерева та цікаві факти про них. 

  • Береза 24 грудня 20 січня

Береза — це дерево початку. Перший місяць кельтського календаря настає відразу після зимового сонцестояння, коли дні починають потроху збільшуватися.

  • Горобина 21 січня — 17 лютого

Горобина — з погляду езотерики її вважають деревом, яке пов'язане з магією та захистом. На середину  періоду,1 лютого, припадає важливе кельтське свято Імболк — тепер Стрітення за старим стилем та сучасний День бабака. 

  • Ясен 18 лютого 17 березня

У британському фольклорі ясен — дерево відродження. Третій місяць — це місяць паводків.

  • Вільха 18 березня 14 квітня

Одна з причин обожнювання вільхи полягає в тому, що, коли вільху зрубують, деревина, спочатку біла, стає червоною, немов стікає кров'ю, як людина.

  • Верба 15 квітня 12 травня

П'яте дерево — верба, яка в Греції була священним деревом богинь Гекати, Цирцеї, Гери та Персефони (тобто, всіх тих, хто, на думку езотериків, пов'язаний з однією з іпостасей потрійної місячної богині). Це дерево також дуже шанували відьми.

  • Глід 13 травня 9 червня

Цікаво, що глід у багатьох чоловіків асоціюється з особливим жіночим запахом, тому квітуча гілка глоду вважається еротичним символом.

  • Дуб 10 червня 7 липня

Сьоме дерево — дуб, дерево богів Зевса, Юпітера, Дагди (головного з древніх ірландських богів. — Ред), Тора та всіх інших богів-громовержців.

  • Гостролист 8 липня 4 серпня

Гостролист або падуб цвіте у цей період і владний над восьмим місяцем, а вісім, як число зростання, чудово підходить місяцю збирання врожаю. 

  • Ліщина 5 серпня 1 вересня

Дев'яте дерево — горіх. Саме у цей період відбувається збір врожаю горіхів. Горіх, згідно з кельтською легендою, завжди був символом концентрованої мудрості

  • Виноградна лоза 2 29 вересня

Десяте дерево — виноградна лоза в сезон збору винограду. Виноградна лоза присвячена язичницьким богам Діонісу та Осірісу

  • Плющ 30 вересня 27 жовтня

Одинадцяте дерево — плющ у сезон цвітіння... Виноградна лоза і плющ стоять поруч у поворотній точці року, й обидва означають відродження

  • Очерет 28 жовтня 24 листопада

Вважається, що фараони користувалися очеретяними скіпетрами

  • Бузина 25 листопада - 23 грудня

Тринадцяте дерево — бузина, яка росте біля води й асоціюється з відьмами. Її ягоди залишаються на гілках до середини грудня.

Читайте також: 

  • Ретроградні планети 2021: календар. 
  • Таропрогноз на 2021 рік: що карти нам віщують. 
Автор:
Олена Кузьмич
Источник материала
Поделиться сюжетом